Årets rabatter har kändistema

”Vi vill göra de som bor i Sundbyberg glada”, säger Ylva Kjellin om rabatterna. Vi träffar henne i Hallonbergens centrum vid planteringen som inspirerats av Oscar Linnros låt ”Blå linjen”. Om någon vecka väntas den stå i full blom.
”Vi vill göra de som bor i Sundbyberg glada”, säger Ylva Kjellin om rabatterna. Vi träffar henne i Hallonbergens centrum vid planteringen som inspirerats av Oscar Linnros låt ”Blå linjen”. Om någon vecka väntas den stå i full blom.
Snart är blomstertiden här, med lust och fägring stor. I år har Sundbybergs offentliga rabatter kändistema och delar av Solna kommer att gå i karamelltoner med tre nyanser av förgätmigej.

Alina Devecerski, Oskar Linnros och Suzzie Tapper – i år tar kändisarna plats i Sundbybergs offentliga rabatter. Åtminstone som inspiration för rabatternas olika teman.

– Vi tyckte att vi skulle göra något som förankrar till Sundbybergs historia. Förra året var temat godis, sötsaker och musik. I år vill vi lyfta fram Sundbybergsprofiler, säger landskapsarkitekten Ylva Kjellin.

Vi träffar henne vid en rabatt i Hallonbergens centrum. Just den här planteringen kallas för ”Oskars blå linje” och består av blå penséer, krokusar, camassia och gula tulpaner.

– Oskar Linnros hade ju en hit för några år sedan som hette ”Blå linjen” och då tänkte vi att vi kör på det, säger Ylva Kjellin.

Det handlar sammanlagt om 32 000 lökar som planterades redan i höstas. Än så länge är det bara penséerna som blommar i Oskars blå linje. Men om någon vecka väntas rabatten stå i blom. Och då gäller det att skynda för dem som vill uppleva fägringen.

Vårblommorna kommer nämligen bara att hinna stå i ett par veckor innan de rensas bort för att ge plats åt sommarblommorna. Enligt Ylva Kjellin kommer sommarblommorna fortsätta på samma teman.

Sundbybergs stad sköter sina blomplanteringar i egen regi. Nu planerar de redan inför nästa års tema som kommer att handla om barnsagor.

Solna stad däremot sköter inte sina egna rabatter. Där är planteringarna utlagda på tre olika entreprenörer som har hand om var sitt område. Rabatterna i området runt stadshuset kommer snart att lysa i karamellfärger.

– Det blir rosa, vita och blåa förgätmigej. Och i juni börjar sommarplanteringen som går i eldens och solens tecken med sprakande röda färger, säger Sofia Berenard, på SBE trädgårdsservice som har hand om Solna syd.

I Solna planteras varje år ­cirka 10 000 lökar men ibland görs extra­satsningar. Det gjordes 2013 då 50 000 lökar planterades i Skytteholmsparken. Utöver vårlökarna köps varje år runt 25 000 växter in.

I kommunens avtal finns exempel på hur planteringarna kan utföras men entreprenörerna är fria att variera dem från år till år. Det är något som man uppmuntrar, enligt stadsträdgårdsmästaren Nils Forsberg.

I Solna finns också tankar om att ta ett mer samlat grepp, med ett sommarblomsprogram, i kommande upphandlingar men det är idéer som fortfarande är i utvecklingsstadiet.

– Vi skulle då få en annan möjlighet att arbeta med teman vilket vi hittills inte gjort annat än vid större evenemang, som fotbolls-EM, säger Nils Forsberg.

Oskar Linnros hade ju en hit för några år sedan som hetteBlå linjen” och då tänkte vi att vi kör på det.” Landskapsarkitekten Ylva Kjellin

Fakta

Här blommar Sundbybergs kändisar

Författaren Ylva Karlsson: ”Ylvas nanny” i Rissne centrum.

Artisten Suzzie Tapper: ”Suzzies mirakel” i Solparken.

Artisten Oskar Linnros: ”Oskars blå linje” i Hallonbergens centrum.

Artisten Alina Devecer­ski: ”Alinas mörka” på Storskogstorget.

Sundbybergs grundare AP Löfström: ”Löfströms blandning” i rondellen Tulegatan/Vegagatan.

Källa: kommunen