Årets bästa seniormåltid serveras i Täby

Karoline Nordefors; Årets Seniorkock; White Guide; Täby
Årets seniorkock Karoline Nordefors lagar vegetariskt inspirerat av husmansklassiker.
Ärtor; Årets Seniorkock; Karoline Nordefors; Täby; Vardaga Silverpark
Vego-biffar inspirerade av klassisk ärtsoppa är en av Karoline Nordefors specialiteter.
I fjol utsågs Täbybon Karoline Nordefors till Årets Seniorkock. I år golvade hon och personalen på Vardaga Silverpark i Täby juryn med en ärtsoppa. Nu är hon ute på sitt livs uppdrag - att inom fem år höja matstandarden på landets alla äldreboenden.

Karoline Nordefors skulle kunna jobba på glamourösa gourmetrestauranger eller hippa innerstadskrogar. Istället är hon kökschef på Vardaga Silverpark i Täby.

Nyligen utsågs äldreboendet till Årets Seniormåltid av restaurangguiden White Guides jury.

– Maten är den viktigaste njutning vi har i livet. Du och jag kan välja vad vi vill äta varje dag. De äldre som bor på ett vård- och omsorgsboende har inget val. Mat lagad från grunden kan förbättra livet för många äldre genom att minska behovet av medicin, säger hon.

Husmansklassiker på menyn

När White Guide damp ner på Silverpark i våras stod det en hederlig gammal husmansklassiker på menyn. Ärtsoppa.

– Det brukar vara ärtsoppa på torsdagar, haha. Och eftersom de ringer bara någon timme innan de kommer så serveras det som står på menyn, säger Karoline Nordefors.

Men ärtsoppan som redan har fått de boende på fall, golvade även White Guide-juryn.

Serverades med foccacia

Ackompanjerad av färsk mejram och svenskt fläsklägg, serverades den tillsammans med en nybakad foccacia på grahamsmjöl. Till efterrätt bjöds hemlagad ostkaka gjord på keso, tillsammans med lättvispad grädde och skogsbärssylt.

– Ärtsoppa är en av de klassiska rätter som fortfarande går hem hos våra boende. Den stod sig bra även hos juryn, säger Karoline Nordefors.

Hon är stolt över utmärkelsen.

– Det är en fantastisk prestation av hela personalen från köket och fram till personalen som serverar och presenterar maten, säger Karoline Nordefors.

Vad är då segerreceptet?

Helhetskonceptet, enligt White Guide-juryn. På Vardaga Silverpark är samtliga delar på plats, smaken, näringen, måltidsmiljön och servicen. En extra guldkant är att köket ordnar middagsbjudningar och fester åt de boende dit anhöriga bjuds in. Något som är ganska ovanligt inom äldreomsorgen enligt Karoline Nordefors.

– Bara för att man blir gammal kan man ju inte sluta leva. Vi har även en ganska djärv inställning till vad modern seniormat är med en hög andel grönsaker, mycket vegetariskt och alltid svenskt kött och miljömärkt fisk, säger hon.

Det låter dyrt!

– Nej, det behöver inte kosta jättemycket mer. Genom att laga mycket vegetariskt så skapar man utrymme för att köpa kvalitetskött när man väl serverar kött, säger hon.

Utmärkande för Karoline Nordefors är att hon tänker utanför boxen och skapar nya rätter inspirerade av gamla husmansklassiker. Tänk dig ärtsoppeinfluerade grönsaksbiffar  med den välbekanta smaken av mejram och timjan, serverade med rotfruktsgratäng och senapssås. Eller en pannacotta gjord på morot eller en kaka bakad av kålrot.

Ärtor; Årets Seniorkock; Karoline Nordefors; Täby; Vardaga Silverpark

Grönsaksbiffar inspirerade av den klassiska ärtsoppan är en av Karoline Nordefors specialiteter.

Det är billigare och precis lika gott – och de boende är nöjda eftersom de känner igen smakerna från sina favoriträtter enligt Karoline Nordefors som just nu är ute på sitt livs uppdrag.

– Jag vill höja matstandarden på Sveriges alla äldreboenden. Helst inom fem, men senast inom tio år, säger hon.

Hon åker runt i landet och föreläser och håller kurser om seniormat för privat- och kommunanställd kökspersonal.

– Det är jätteroligt att möta dem som är de riktiga mathjältarna – de som lagar mat åt våra äldre – och försöka inspirera dem till att tänka utanför lådan. Jag är så glad över att jag hittat rätt. Jag har verkligen hittat min genre, säger Karoline Nordekvist.

Fakta

Gula ärtbiffar med mejram och timjan (vegan, laktos- och glutenfria)

Ingredienser:

250 gram torkade gula ärter

1/2 gul lök, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

2 msk finhackad persilja

1/2 msk bakpulver

3/4 dl maizena

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

1 msk skånsk senap

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad mejram

Rapsolja till stekning

Gör så här:

✔️Blötlägg ärterna i minst 12 timmar. Häll av vattnet och lägg ärterna i en kastrull, fyll med vatten så att det täcker. Koka upp och låt småkoka under lock i ca 1 timme.

✔️ Häll av ärterna i ett durkslag, låt rinna av några minuter. Låt svalna.

✔️ Skala och hacka lök och vitlök.

✔️ Mixa ärter, lök, vitlök, persilja, bakpulver, majsstärkelse, salt och peppar i en matberedare. Tillsätt senap, timjan och mejram.

✔️ Forma smeten till 4-6 biffar. Eftersom den är ganska lös underlättar det att ha fuktade händer.

✔️ Servera förslagsvis med rotfruktsgratäng och senapssås.

Fakta

Kock, föreläsare och matskribent

Namn: Karoline Nordefors

Ålder: 42 år

Bor: Täby

Familj: Maken Martin, barnen, Alice, 9, och Emma, 7.

Sysselsättning: Kock på vård- och omsorgsboendet Vardaga Silverpark i Täby, föreläsare, samt mat- och vinskribent.

Aktuell: Kökschef på Vardaga Silverpark i Täby som nyligen utsågs till Årets Seniormåltid i tävlingen White Guide Senior 2017.