Årets studenter kan bli de sista på Gångsätra

Gångsätra gymnasium kommer att läggas ner.

Det utgår M, FP och KD från i sitt förslag till budgetdirektiv – trots att utredningen inte är klar.

Just nu förbereder sig eleverna på Gångsätra gymnasium inför studenten på fredag. Men de kan vara den näst sista kullen som springer ut, då skolan är nedläggningshotad.

– Det finns inte en enda elev som vill gå med på att Gångsätra läggs ner. Det kommunen sparar när elevantalet går ner, måste de ju satsa på lokaler när det går upp, säger Nils Beck, elevrådsordförande på Gångsätra.

Om två veckor ska utbildningsnämnden besluta om Lidingö bara ska ha en gymnasieskola. Men i förslaget till budgetdirektiv som den politiska majoriteten presenterade förra veckan föregick man beslutet.

– Vi utgår från att det bara blir en gymnasieskola. När fler Lidingöelever söker sig till Stockholm har det blivit en överkapacitet. Att fortsätta låta Gångsätra gå med miljonförlust är inte försvarbart, säger Rune Nordström (FP) ordförande i utbildningsnämnden.

Men det här är ett politiskt utspel, menar Tommy Sandebring områdeschef för gymnasierna

– Det finns inte ett fullständigt beslutsunderlag än. Det hade varit bättre att få göra klart detta i lugn och ro, säger han.

Enligt Tommy Sandebring väntas det samlade underskottet för Gångsätra fram till och med 2012 bli 7 miljoner kronor, och det årliga beräknas därefter bli 3,5 miljoner.

Prognosen säger att fram till 2015 sjunker elevantalet och först 2018 är det uppe i dagens nivå. Därefter ökar kullarna.

– Hur man hanterar dessa år med för stor kostym är en politisk fråga, säger han.

Vänsterpartiet tycker dock att Lidingö bör satsa sig ur den här krisen.

– Gångsätra gymnasium har ett attraktivt läge bara några minuter från innerstan och skulle kunna vara ett alternativ för Lidingös gymnasister såväl som Stockholms, säger Jonas Lundgren (V).