ANNONS

Årets sundbybergare är 1 400 volontärer

Magnus Ehntorp (till höger) med Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande, Frida Temple, volontär, och Kjell Sundin, social- och arbetsmarknadsförvaltningen.
Magnus Ehntorp (till höger) med Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande, Frida Temple, volontär, och Kjell Sundin, social- och arbetsmarknadsförvaltningen.
"Sker det en kris igen så vet vi att vi har stor möjlighet att få igång något liknande".

Det säger Magnus Ehntorp, präst och verksamhetschef för evakueringsboendet i Ursvik, som följde sundbybergarnas starka engagemang från dag ett. Igår blev de Årets sundbybergare.
ANNONS

Det blev lite speciellt när Årets sundbybergare korades på nationaldagen igår.

Priset gick i år inte till en person, utan till de 1 400 volontärer som engagerat sig i evakueringsboendet i Ursvik från i höstas fram till avvecklingen den 7 mars.

Magnus Ehntorp, präst i Svenska kyrkan i Sundbyberg och ansvarig för boendet, var med och tog emot priset.

– Jag är väldigt stolt. Som boendechef blir man en tydlig symbol medan de som gjort flera volontärpass i veckan på boendet varit väldigt osynliga. Den här utmärkelsen från staden är allas pris och det betyder mycket. Superkul! säger han.

Hur blev engagemanget så stort?

– Jag tror att det passade in i många människors liv. Man kunde välja hur mycket och hur ofta man ville engagera sig. Vi sa tack till all hjälp vi fick. Det fanns inget snävt ramverk, utan det var enkelt för folk att engagera sig. Många sundbybergare tyckte att det var häftigt att kunna göra en insats precis där man bor.

Hur kändes det att avveckla boendet?

– Vi hade tagit höjd för att hålla öppet till siste juni. Vi var i startgroparna för en jättebra satsning på undervisning för både barn och vuxna. Det gick ju så fort, på bara ett par veckor gick det från fullt ös till tomt. Så man ska inte sticka under stol med att det var en sorg. Vi hade jätteroligt tillsammans, det var en fantastisk gemenskap. Samtidigt visste vi ju omständigheterna, när flyktingströmmen lugnade ned sig skulle verksamheten avvecklas.

Vilka långvariga effekter tror du engagemanget får?

ANNONS

– Jag hoppas det gett ett kollektivt självförtroende och en tro på att vi kan gå samman och göra något, bara målbilden är tydlig.

– Viljan att göra något liknande var jättestor och stark när boendet stängde, många var beredda att göra en insats igen. Ett gäng har gått vidare till ett språkkafé för nyanlända, ett annat till Röda korset. Det gör att jag känner en trygghet, sker det en kris igen så vet vi att vi har stor möjlighet att få igång något liknande. Vi kan gå samman och vara starka i ett så pass individanpassat samhälle. Det är coolt tycker jag.

Här är motiveringen till Årets sundbybergare 2016: ”Årets sundbybergare är en person som ställer upp med hela sitt hjärta. Du gör allt du kan för att hjälpa andra. Hösten 2015 och våren 2016 bidrog du till att Sundbyberg kunde ge över 2 000 människor på flykt tak över huvudet. Din omtanke och ditt stöd gav hopp om att livet fortsätter.

Årets sundbybergare är inte bara en person. Årets sundbybergare är alla som gjorde evakueringsboendet i Ursvik möjligt:

Du som arbetade som volontär. Du som skänkte kläder, leksaker, husgeråd, möbler och annat. All ni, barn och vuxna som engagerade er för evakueringsboendet, är Årets sundbybergare.”

Här finns fler bilder på firandet från Golfängarna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.