Årets tema är smultronställen

Daniel Helldén (MP) inviger en av de 771 urnor som ska få blommor. Totalt 230 000 växter ska planteras ut.
Daniel Helldén (MP) inviger en av de 771 urnor som ska få blommor. Totalt 230 000 växter ska planteras ut.
Röda tusenskönor och vita förgätmigej. Det är några av de blommor som ska fylla stadens urnor.

I fredags var det invigning av stadens planteringar i Skärholmen.

Våren är här och på sina håll börjar det både knoppas och blommas lite här och var. I fredags var det dags för ytterligare ett vårtecken; Stockholms stads invigning av sommarplanteringarna, som i år tog plats i Skärholmens centrum, mitt på torget.

– Förra året var invigningen vid Stadshuset så nu flyttar vi den utanför innerstaden. Det är viktigt att visa att planteringarna är något för hela Stockholm och inte bara för dem i innerstan. Så länge jag är trafikborgarråd ska vi sprida invigningen över hela staden, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm stad.

Förra året gick färgerna i dramatiska toner där Claude Monets tavlor inspirerat. I år blir färgerna mer varma och försiktiga, med Smultronstället som tema. Såväl vår- som sommarblommorna är i röda och gula toner.

– Smultronstället står för en plats där man känner sig som hemma och kan ha det skönt. Tanken är att man kan gå till planteringarna och få uppleva de känslorna. Och kanske kan vi skapa nya små smultronställen där man träffas, säger Daniel Helldén.

Kylan kommer nu att fly, tror han.

– Jag är säker på att nu när blommorna är på plats så kommer vårvärmen.