Snart blir hela stan en sommaräng

Årets tema för blomsterprogrammet är sommaräng.
Årets tema för blomsterprogrammet är sommaräng.
Violetta penséer kommer att dyka upp i rabatter runt om i Stockholm.
Violetta penséer kommer att dyka upp i rabatter runt om i Stockholm.
Citrongula tulpaner, violetta penséer och lila narcisser.

Det är några av de blommor som ska fylla stadens urnor och rabatter i vår.

Årets tema för blomsterplanteringarna är sommaräng.

Den här veckan startar ett säkert vårtecken – när staden planterar ut första omgången av årets blommor i urnor och rabatter runt om Stockholm. Varje år har planteringarna ett tema, i år är det sommaräng. Blommorna som sätts ut nu på våren är främst penséer, tulpaner och narcisser som ska planteras tillsammans med gräs och småbladiga växter för att försöka påminna om en äng. Ledorden är böljande, fritt och luftigt.

– Därför har vi med gräs i årets program. Förhoppningen är att man ska bli glad och få mera energi när man går förbi en urna, säger Erik Jondelius, som arbetar med blomsterprogrammet på trafikkontoret.

Blommorna kommer att sättas ut på runt 200 ställen runt om i staden. De placeras vid populära platser och knutpunkter för kollektivtrafiken.

– Tanken är att så många som möjligt ska kunna njuta av blommorna, säger Sandra Sigebrant, kommunikatör på trafikkontoret.

Första spaden sattes i jorden på måndagsförmiddagen, när blomsterprogrammet invigdes på torget i Hökarängen. Planteringen beräknas vara klar i hela stan om ungefär två veckor.

Fakta

Planteras i omgångar

Totalt under året planteras 230 000 lökar och plantor i 685 urnor och 60 rabatter runt om i staden.

Planteringen sker i tre omgångar, en nu i april och nästa i slutet av juni. Till hösten planteras mer frosttåliga växter, som ljung och starr.

Sedan 2008 har Stockholms sommarblomsplanteringar ett samordnat färgtema, i fjol var det inspiration från smultron och året innan dess Claude Monets trädgård i Giverny.

Budgeten för blomsterprogrammet är 7,2 miljoner kronor.

Källa: Stockholm stad