ANNONS

Årets valborgsbrasa kan bli den sista i Kyrkviken

Eldshow och jonglerare.

Det är några av årets satsningar vid kommunens Valborgsfirande.

Men årets firande kan bli det sista vid Kyrkviken.
ANNONS

Vintern har äntligen rasat ut, maj månad närmar sig och i Vallentuna ska detta förstås firas på traditionsenligt sätt. Brasor ska tändas och körer ska sjunga.

Vad Vallentuna kommun känner till är det tre arrangörer som uppmärksammar kvällen: kommunen, Vallentuna församling samt Bällsta villaägareförening.

– Firandet vid Kyrkviken börjar tidigare i år så att vi kan få dit barnfamiljerna, säger Ingela Jansson, enhetschef vid kultur- och fritidsförvaltningen.

Vid klockan 19 börjar firandet vid en ny samlingspunkt, vilken är ytan bakom kulturhuset. Där kommer en grupp att uppträda med jonglering och eldsprutning bland annat.

– Förra året tog vi ju bort fyrverkerierna, eftersom de avfyrades i ett naturskyddat område, vilket vi inte tyckte var lämpligt. Vi har fått synpunkter på att de togs bort och då fick vi tänka till på vad vi kunde göra i stället som skulle vara roligt.

Kommunen ersätter därför raketerna med en eldsprutningsgrupp, vilka också kommer att gå med i det traditionella fackeltåget ner mot Kyrkviken.

Men firandet vid viken kan bli det sista någonsin – kommunen letar just nu efter en bättre plats.

– Kyrkviken är en fin plats men är begränsande av utrymmesskäl. I år hade vi också bekymmer att få tillstånd från länsstyrelsen, det är strikta regler vad man får göra i naturområden och vi fick ansöka om dispens för att få ha brasan där, säger Ingela Jansson.

Kultur- och fritidsförvaltningen har köpt in en mobil scen för att kunna ha vid olika arrangemang.

ANNONS

Tanken var först att ha den vid Valborg – men det visade sig nu att den inte går att frakta ner till Kyrkviken.

– Platsen fungerar inte för ett utökat arrangemang. Vi skulle till exempel vilja ha marknadsplats och aktiviteter för unga. Vi tittar nu på platser med centralt läge till nästa år, men det är ännu inte klart var det blir, säger Ingela Jansson

Fakta

Här kan du fira Valborg

Bällsta Villaägareförening har traditionellt firande vid Gustavsudde klockan 20. Firandet börjar med ett fackeltåg.

Vallentuna församling har konsert klockan 19 och därefter tänds brasan klockan 21.

Vid kommunens firande i Kyrkviken tänds brasan klockan 20.

Källa: Vallentuna kommun