Årets valborgsfirande höll på att brinna inne

På torsdag är det dags för valborgseldar runtom i söderort.

Vid Klubbensborg hängde firandet löst – och blev en fråga för politikerna.

Arrangörsstödet till valborgsfirandet vid Klubbensborg har hängt i luften. När Kristina Rauséus Forsberg, verksamhetschef vid Klubbensborg, skulle kolla hur det gick med de 17 000 kronor de sökt för arrangemanget fick hon veta att inga pengar skulle betalas ut. Detta en vecka innan Valborg.

– Tidigare har det löpt på utan problem. Vi söker ju stödet för att vi har arrangemang, artister och fyrverkerier. Vi vill attrahera många grupper, inte minst vill vi att unga ska vara här, säger Kristina Rauséus Forsberg.

Hon fick boka av artister och försöka minska på omfattningen av fyrverkerierna.

Det var underskottet i budgeten som fick förvaltningen att föreslå att nolla alla ansökningar om arrangörsstöd. Att finansiering för lagstadgade verksamheter som förskola och äldreomsorg saknades gjorde att förvaltningen prioriterade detta. Men när stadsdelsnämnden tog ställning i frågan på torsdagskvällen gick man på Folkpartiets linje och beslöt att fortsätta med stödet till föreningarna.

– Vi tycker att arrangörsstöd och verksamhetsbidrag är viktigt för en levande stadsdel, säger ordförande Jessica Jormtun (MP).

När Kristina Rauséus Forsberg dagen efter fick beskedet försökte hon boka in artisterna på nytt.

– Nu har jag kastat mig över telefonen och fått bandet att återkomma, säger hon.

Kristina Rauséus Forsberg tycker att det efteråt känns bra men tycker att förloppet var onödigt.

– Jag kan förstå om man på förvaltningen vill markera att ekonomin inte är så bra. Men jag tycker att man ska ge besked i tid om något med arrangörsstödet förändras, säger hon.