ANNONS

Årets varma väder ger getingrekord

Simon Zonabend krattar bort fallfrukt för att getingarna inte ska lockas till den. Sonen Isak, 2 år, ser på. I förgrunden Malin Zonabend med dottern Ylva, 5 månader.
Simon Zonabend krattar bort fallfrukt för att getingarna inte ska lockas till den. Sonen Isak, 2 år, ser på. I förgrunden Malin Zonabend med dottern Ylva, 5 månader.
Den varma sommaren har gynnat getingarna. Just nu råder getinginvasion över hela Stockholms län.

Familjen Zonabend i Enebyberg plockar bort fallfrukt för att minska antalet getingar i trädgården.
ANNONS

Plötsligt är de överallt. Slöa, surrande getingar. Bara i Stockholms län utfördes 2 281 getingsaneringar av Anticimex i juli.

Det är den värsta getingsommaren sedan åtminstone 2006 då Anticimex började räkna antalet anmälningar om getingsanering.

– Det är all time high. Det här är en rekordsommar, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Just nu råder getinginvasion över hela landet och inte minst i Stockholmsområdet.

Även skadedjursbekämpningsföretaget Nomor vittnar om en getingsommar. Företaget har fått mer än dubbelt så många anmälningar hittills i år jämfört med i fjol.

Malin och Simon Zonabend, nyinflyttade i en villa i Enebyberg med barnen Isak, 2 år, och Ylva, 5 månader, har märkt av getingsommaren.

Malin Zonabend trampade på en geting som stack henne. Nu har familjen klippt gräset kort för att blommorna i gräset inte ska locka till sig getingar. De plockar bort fallfrukt för att slippa getingarna i den.

– Det är för barnens skull. För att de inte ska bli getingstungna, säger Malin Zonabend.

Nyligen såg hon en slö geting på tröjan som hon skulle lägga över dottern.

ANNONS

– Det var lite läskigt.

Familjen har varit på utflykt till Näsängsbadet i Täby där det var mycket getingar överallt. De kom snabbt flygande när de skulle äta medhavd matsäck i skuggan.

Det är det soliga och varm vädret som gör att getingarna frodas. Och tillgången på mat. Om augusti blir lika getingstinn beror på hur vädret utvecklas.

– Getingarna trivs när det är varmt och fuktigt. Om det är torrt kan bona torka bort, säger Håkan Kjellberg.

Det bästa man kan göra för att skydda sig är att tänka på hygienen när man äter.

– Torka av bordet ordentligt, vilket kan vara svårt på trämöbler där matrester fastnar i springor. Men getingar är väldigt stereotypa. De flyger från plats a till b. Vet de att det finns mat där flyger de tillbaka, säger Håkan Kjellberg.

Det är bra att täcka över maten, att lägga något över köttet och bakverken. Och att inte servera dryck i mörka glas eller läskburkar där man inte ser om en geting kryper ner i dem.

Det är all time high.håkan kjellberg, anticimex

Fakta

Det går att lura getingarna

Det går att lura getingarna genom att ställa ett glas med exempelvis saft en bit bort för att locka till sig dem.

Det bästa är att förebygga en getinginvasion i början av sommaren. Om man då upptäcker ett litet bo kan man ta bort det själv. Men ju längre sommaren går, desto större blir getingbona.

Getingar är nyttodjur och behövs. Om boet är placerat så att det inte stör kan man låta det vara. Annars är det bättre att anlita expert än att göra det själv.

Källa: Anticimex