Argt mejl har lett till politikerbråk

Ett mejl till kommunchefen har rört upp känslorna rejält i Vaxholm. Nu är ­händelsen ett arbets­miljö­ärende och en jurist ska se över det som hänt.

Det började i mitten av februari med ett mejl från Olle Almquist (S), ledamot i nämnden för teknik, fritid och kultur (TFK) och ledamot i Vaxholms fullmäktige.

I mejlet till kommunchefen Kristina Zetterström luftar han sin oro över att han hört att en lokal allianspolitiker i TFK sökt en ledig tjänst i samma förvaltning.

Almquist skriver bland annat att politikern fått lön – ”enligt uppgift” av sitt parti – för att utreda ett kommunalt projekt, och att denne sedan som politiker beslutat om samma ärende, vilket Almquist ansåg vara jäv. Mejlet slutar: ”Från vårt håll kommer vi att protestera om han erhåller tjänsten”.

– Det är en blandning av spridande av konspirationsteorier, förtal och rent ljug. Det är ovärdigt, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Lindgren (M).

Med anledning av mejlet höll kommunstyrelsens arbetsutskott ett extra möte för tre veckor sedan. Rekryteringen till den omskrivna tjänsten har även avbrutits.

– Jag har anmält det som hänt som ett centralt arbetsmiljöärende. Det är en arbetsmiljöfråga att en politiker går in och stör en rekryteringsprocess, säger Lars Lindgren.

Själv säger allianspolitikern att det som står i mejlet inte stämmer. Som utredare var han inte avlönad av sitt parti utan av kommunen, och han anser inte att han varit jävig. Förtroendevald blev han först efter utredningsuppdraget.

– I min ansökan skrev jag också att jobbet inte är förenligt med mitt nuvarande politiska uppdrag. Skulle jag få det kliver jag av det direkt. Då är det självklart att jag inte kan vara kvar.

Olle Almquist försvarar sig med att han trots att han sitter i nämnden inte fått veta att tjänsten skulle lysas ut förrän det var ett faktum och allianspolitikern tycktes vara påtänkt för jobbet.

– Jag tycker att de överreagerar. Jag måste få skriva till kommunchefen om jag tycker något är fel. Grejen är att det finns ett A-lag och ett B-lag. Vi i oppositionen är B-laget och vi får ingenting veta.

Lars Lindgren håller inte med.

– Det har tillgång till samma information som vi.