Ari gjorde allt rätt – fick ändå p-bot

”Varför tar det så lång tid att konstatera att jag inte gjort fel?”, undrar Ari.
”Varför tar det så lång tid att konstatera att jag inte gjort fel?”, undrar Ari.
Ari hade sin bil på verkstad och använde en hyrbil under en vecka. Men trots att han skaffade ett tillfälligt parkeringstillstånd till hyrbilen fick han böter.

Fyra månader senare har han fortfarande inte sett röken av pengarna.

– Jag tycker att det är skandal faktiskt. Jag har gjort allting rätt och ändå får jag böter. Jag har betalat böterna och överklagat men får ändå inte tillbaka mina pengar, säger Ari som bor på Förvaltarvägen vid Solna station.

Det var i november som han lämnade in sin BMW på reparation. Under tiden som den var på verkstaden hade han en hyrbil i stället. Till vardags har Ari ett boendeparkeringstillstånd och för att även under reparationstiden slippa betala de dyra dygnet runt-avgifterna i Solna ansökte han om ett tillfälligt tillstånd för boendeparkering.

– Jag gick till kommunen och frågade hur jag skulle göra. Det var inga problem sa de då, utan jag skulle bara sätta det tillfälliga tillståndet i vindrutan så skulle allt vara bra, berättar Ari.

Döm om hans förvåning när han kom tillbaka till bilen och det ändå satt en parkeringsbot under vindrutetorkaren.

– Vakterna verkar inte veta om att man kan ha ett tillfälligt tillstånd, säger han.

Han betalade in boten på 300 kronor för att slippa att ärendet gick till inkasso.

– Som bilist är man tvungen att betala inom åtta dagar, även om boten är felaktig. Men myndighterna behöver inte skynda att göra rätt för sig.

I december överklagade han boten, men har fått till svar av polisen att hans brev inte kommit fram. Den 5 mars skickade han därför in ett nytt brev som nu registrerats, men ännu har han inte sett röken av sina pengar.

– 300 kronor är inte mycket, men det är principen det handlar om. Jag har ju gjort allt rätt.

Han får medhåll av Helena Wedin på Solna forum. Hon känner till ärendet och menar att Ari följt reglerna till punkt och pricka.

– Han lär ju få tillbaka pengarna, men det ska ju först överklagas och utredas. Det är ju inte vi som utreder det här utan polisen, säger hon.

Sedan parkeringsavgifterna höjdes förra året har fler boende hört av sig till Solna forum för att få tillfälliga parkeringstillstånd.

– Det händer ofta, speciellt just nu när vi har de höga parkeringsavgifterna, säger hon.

Men att någon får böter trots att man har ett tillfälligt parkeringstillstånd hör inte till vanligheterna.

– Det har mig veterligen aldrig hänt, säger Helena Wedin.

Enligt Dag Ersson på Polisens trafikenhet i Stockholm finns det ingen deadline för när ett ärende ska vara utrett.

– Det beror helt på vad det handlar om. En del utredningar går på ett par dagar och en del på ett par månader. Det tar den tid det kräver, kan man säga.

Polisens utreder varje år över 14 000 ärenden i Stockholms län.