24-årig Bredängsbo tar över FI i Stockholm

Lisa Palm, 24, blir ordförande för Feministiskt initiativ i Stockholm.
Lisa Palm, 24, blir ordförande för Feministiskt initiativ i Stockholm.
24-åriga Bredängsbon Lisa Palm har valts till ordförande för Feministiskt initiativ i Stockholm.
– Mina två stora mål är att bryta segregationen och stärka demokratin i förorterna, säger hon.

Lisa Palm har varit ledamot för FI i kommunfullmäktige sedan valet 2014. Nu har över tre år gått, och Lisa Palm är självkritisk när det gäller partiets arbete i förorterna. Som nyvald ordförande för FI i Stockholm tänker hon därför satsa hårt på att öka det lokala engagemanget där.

– Vi jobbar med att få i gång en lokala grupper i Skärholmens stadsdel, i Järva och i Enskede-Årsta-Vantör. Det är jätteviktigt att de som bor i områdena är de som driver politiken där, säger Lisa Palm.

Hoppet är förstås att öka antalet FI-väljare i dessa förorter, men också att stärka demokratin överlag. Valdeltagandet i till exempel Skärholmens stadsdel har länge varit lågt – något som han vill att FI ska vara med och försöka ändra på.

Lisa Palm har bott i Bredäng i ett år. Innan dess bodde hon i Högdalen. Men hon växte upp i Södertälje, med en ensamstående mamma. Där har hon också arbetat som fritidsledare för tonåringar i flera år. Både uppväxten och arbetet har format hennes politiskt, berättar hon.

– Jag har sett segregationen på nära håll och jag valde tidigt att arbeta för FI, eftersom man ser de strukturella problemen med rasism och könsdiskriminering och har en bra klassanalys. Var och en är inte sin lyckas smed, säger hon.

Trots sina unga år har Lisa Palm varit politiskt engagerad länge. 2012–2015 var hon ordförande för FI:s ungdomsförbund Unga feminister. Sedan 2014 sitter hon i fullmäktige. Hon valdes till ordförande vid helgens årsmöte.