46-åring döms för oprovocerat mordförsök

Mannen dömdes av Stockholms tingsrätt till rättspsykiatrisk vård.
Mannen dömdes av Stockholms tingsrätt till rättspsykiatrisk vård.
En kvinna stod och rökte sent på natten utanför sitt jobb på Kungsholmen. Från ingenstans dyker en 46-årig man upp och attackerar henne med två stenar. Det som följer är en kamp om liv och död för kvinnan.

Det var i december som en kvinna beslöt sig för att ta en rökpaus från sitt jobb på Kungsholmen. Det var sent på natten och när hon gick ut genom huvudentrén såg hon en man försvinna bort bakom huset. Efter en stund dök mannen upp igen.

Slog mot huvudet

Han frågade om en cigarett men hon sa att hon inte hade någon. Mannen drog då ner dragkedjan på sin jacka och plockade fram två stenar – en i vardera hand.

Han lyfte händerna och svingade de både stenarna mot kvinnans huvud, samtidigt som han skrek dödshot. Kvinnan ramlade till marken och mannen fortsatte att slå mot hennes huvud samtidigt som han skrek.

Misshandeln fortsatte

Kvinnan lyckades till slut sparka till honom i bröstkorgen så att han föll bakåt och tappade stenarna. Kvinnan hasade sig upp och sprang mot huvudentrén och höll passerkortet mot kortläsaren. Men mannen var snabbt på fötter och började slå mot kvinnan igen. Hon lyckades få in en träff på mannen och tog sig loss och fortsatte in i foajén.

Mannen lyckades slita upp dörren och de två började brottas. Kvinnan lyckades ta sig loss ännu en gång men upplevde att mannen inte skulle ge sig och tryckte in fingrarna i mannens ögon för att kunna fly.

Lyckades få tag på en mobiltelefon

Hon lyckades hitta en mobiltelefon och hon kunde larma till polisen. När polisen kom lämnade hon ett signalement och polisen kunde kort därefter gripa mannen.

Kvinnan fick krosskador i ansiktet och blev tvungen att äta smärtstillande medicin i flera veckor efteråt. Stenarna som mannen attackerade kvinnan med var inte helt solida utan bestod av någon slags murbruk, men enligt rätten skulle den typen av upprepat våld både framifrån och mot tinningen kunna innebära konkret fara för hennes liv.

Led av en psykisk störning

Mannen, som bor på Södermalm, lider av en allvarlig psykisk störning och hade vid tillfället en manisk psykos och var påverkad av droger. Han berättar i förhör att han trott att det pågått ett krig mellan mörk och ljus materia och att människor antingen var goda eller onda. Kvinnan som stod och rökte upplevde han som en ond människa som vill döda honom och det var därför han gick till attack.

Mannen uppger att han inte ville döda kvinnan, men enligt de poliser som eskorterade honom till polisstationen uttryckte han en besvikelse över att han inte lyckats döda henne.

Döms för mordförsök

Nu döms mannen i Stockholms tingsrätt för försök till mord med påföljden rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska också betala ett skadestånd på 90 000 kronor till kvinnan.