ANNONS

88-åriga Mari-Anne rånades på julafton

Mari-Anne Lindh-Larnelius vid hissen där hon blev rånad. "Det var förskräckligt" säger hon
Mari-Anne Lindh-Larnelius vid hissen där hon blev rånad. "Det var förskräckligt" säger hon
Lidingöbon Mari-Anne Lindh-Larnelius hade varit på julspel i Angsgarskyrkan när rånarna slog till. Plötsligt var alla hennes värdesaker borta.
– Det lade sordin på hela julafton, säger hon.
ANNONS

88-åriga Mari-Anne Lindh-Larnelius var på väg till Coop med rollatorn för att handla lite efter julspelet när två män kom springandes emot henne. De ville ha hjälp med att hitta en adress.

Mari-Anne försökte hjälpa till när en av dem plötsligt tog upp ett stort grönt papper som det stod Naturskyddsföreningen på.

– Han satte det så nära ansiktet att jag inte såg någonting, sedan gick de, säger hon.

Mari-Anne Lindh-Larnelius anade inget oråd förrän hon stod i kassan i affären. Plånboken låg inte i väskan. Hon hade blivit rånad, på självaste julafton.

– De tog bankkort, körkort, sedlar, allt, säger hon.

Tog ut 20 000 kronor från kortet

Mari-Anne Lindh-Larnelius skyndade sig hem för att spärra kortet.

Då kom chocken.

Rånarna hade på något sätt hunnit ta ut hela 20 000 kronor från hennes kort.

– Jag tycker att det är förskräckligt alltså. Jag är 88 år och går med rollator. Jag tror alla människor om gott och så händer det här, på julafton, säger hon.

ANNONS

Mari-Anne Lindh-Larnelius, 88 år, blev rånad. På julafton. Foto: Åsa Sommarström.

Högtiden fick hon spendera i telefon med polisen.

– Det var 36 samtal före mig men när jag till slut fick berätta vad som hade hänt så körde två poliser hem till mig och satte sig här och pratade. De var så gulliga. Redan nästa dag hade de skrivit rapporten, säger hon.

Jag tycker att det är förskräckligt alltså. Jag är 88 år och går med rollator. Jag tror alla människor om gott och så händer det här, på julafton

Rånarna kan ha fångats på bild

Nu vill Mari-Anne Lindh-Larnelius varna andra för de fräcka rånarna.

– Jag gör det här, ställer upp i tidningen med namn och bild, så att ingen ska behöva råka ut för samma sak som jag, säger hon.

Enligt polisen sker stölder med liknande tillvägagångssätt varje dag i Stockholm med omnejd. Ofta ligger utländska ligor bakom brotten. 

– Det är fula brott som äldre oftast drabbas av. De är utförda av mindre grupper som jobbar tillsammans. Oftast visar man någonting och distraherar medan den andre letar igenom handväskan eller fickor. Så fort någon kommer nära fysiskt ska man se upp, varnar Peter Enell, polis. 

Peter Enell, polis

Peter Enell, polis.

Enligt polisen har rånarna troligen redan lämnat Lidingö, men det kan finnas hopp om att ta fast dem. Bankomaten där pengarna togs ut har övervakningskameror.

För Mari-Anne Lind-Larnelius har händelsen satt spår.

– Det lade ju sordin på hela julafton kan man säga. Jag vaknar om nätterna och drömmer att någon håller ett grönt papper framför ansikte på mig. Nu hoppas jag verkligen att rånarna åker fast och att jag får ett bättre 2018, avslutar hon.

 

ANNONS