29-åring döms för knivmordet på koranläraren

Misstänkta gärningsmannen bara minuter innan knivattacken mot koranläraren.
Misstänkta gärningsmannen bara minuter innan knivattacken mot koranläraren.
En 29-åring döms nu till rättspsykiatrisk vård för mordet på koranläraren i Tensta.
Bara veckor innan mordet larmade hans familj flera gånger till en psykiatrisk klinik - de var oroliga för hans psykiska hälsa.
Där bedömde en läkare att 29-åringen inte uppfyllde kriterierna för tvångsvård.

En 29-årig man döms nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för knivmordet på koranläraren i Tensta, som ägde rum den 5 oktober förra året.

Mannen ska också betala skadestånd på 372 000 kronor.

29-åringen har erkänt att han utdelat knivhugg mot koranläraren, men inte att han haft uppsåt att döda honom.

Mannens advokat Göran Hjalmarsson yrkade på grovt vållande till annans död och grov misshandel och i andra hand dråp.

Tingsrätten dömde mannen för mord och domen fastställdes av hovrätten.

Det var den 5 oktober som övervakningskameror i Tensta fångade händelsen när en man i övre 20-årsåldern knivhögg en koranlärare till döds mitt i centrum.

Mordet fångades på film

På övervakningsfilmer kan man se den misstänkte mannen åka från Tensta till Sundbyberg. Där han ska ha stulit köksknivar i matbutik i Sundbyberg.

Han åker sedan tillbaka till Tensta. I förundersökningsprotokollet beskriver vittnen mannens beteende som misstänkt, eftersom att han ska ha gått fram och tillbaka i centrum.

Strax efter klockan 08:30 på Tenstagången knivhöggs koranläraren, som var i 30- årsåldern. På bilder från övervakningskameror ser man hur han försöker springa, men faller ner på knä och mottar då ytterligare hugg. Han avlider i entrén i Tensta galleria.

Kroppen blir liggande på platsen fram till eftermiddagen då teknisk undersökning pågår.

”Röster sa åt mig att göra det”

Den mannen som döms för mordet har under utredningen lämnat delvis motsägelsefulla uppgifter och det han minns har varierat vid olika förhörstillfällen.

Han berättar i förhör att han var förvirrade den 5 oktober då han knivhögg koranläraren. Han ska ha sovit dåligt och hörde hotfulla och stressande röster. Rösterna var hotfulla på olika sätt. Han minns inte exakt vad de sa utöver att de skulle döda honom.

Mannen har också tidigare sagt att rösterna sagt åt honom att döda koranläraren.

Sökte hjälp innan mordet

29-åringen har flera gånger tidigare varit i kontakt med allmänpsykiatrin för att få hjälp, enligt förundersökningsprotokollet.

Drygt två månader innan mordet sökte 29-åringen hjälp på en psykiatrisk klinik efter att mannens familj larmat om att 29-åringen sagt sig höra röster, pratat med sig själv, slutat äta och haft sömnproblem.

En kurator på kliniken berättar att de ville ha fortsatt samtal med mannen, men att de därefter inte fick kontakt med honom.

Familjen larmar ännu en gång efter ett par veckor eftersom de är oroliga för mannens psykiska hälsa.

”Mannen var svår att bedöma”

Anställda på kliniken gör ett hembesök, vid det tillfället uppfattar de 29 -åringen som ”svår att bedöma”. Han säger själv att han inte vill ha vård eller mediciner och att han mår bra. Han har tidigare fått antidepressiva läkemedel.

Läkaren på kliniken tyckte vid ett besök drygt en månad innan mordet inte att 29-åringen uppfyllde kriterierna för psykiatrisk tvångsvård, LPT.

I journalanteckningarna står det ”tidigare bedömdes impulsivitet”. Information, som enligt läkaren på kliniken, kommer från journalanteckningar från S:T Görans sjukhus dit 29-åringen ska ha tagits tidigare i samband med drogutlöst psykos.

Han har tidigare dömts för rån-, narkotika- och stöldbrott och har en historik med problem med psykisk ohälsa, samt ett alkohol- och cannabismissbruk.