ANNONS

27-åring dömd till livstid för dubbelmord

Den misstänkte mannen på Pressbyrån vid Fridhemsplan efter branden och Tullingebornas död.
Den misstänkte mannen på Pressbyrån vid Fridhemsplan efter branden och Tullingebornas död.
Enligt åklagaren blev de två Tullingeborna mördade med svärd, slag och sparkar.
Polisen hittade kropparna efter att ha larmats till lägenheten i Tullingeberg på grund av en brand.
På tisdagsförmiddagen dömdes en 27-åring man till livstids fängelse.
ANNONS


Det var på skärtorsdagen förra året som det kom larm om brand i lägenheten i Tullingeberg i Tullinge. Räddningstjänsten hittade först en av männen inrullad i plast och tyg. När polisen skulle göra teknisk undersökning hittade de den andre mördade personen under en röra av saker.

Enligt åklagaren hade Tullingeborna, en man i 60-årsåldern och en man i 40-årsåldern,  blivit mördade med både sparkar, slag och stick eller hugg. I lägenheten hittade polisen två svärd och enligt Södertörns tingsrätt dom var  skadorna på männens kroppar av sådan art att de är förenliga med svärdens utseende. Enligt tingsrätten liknar våldet vid båda morden varandra och det talar enligt tingsrätten starkt för att det är samma gärningsman bakom båda morden.

Ett av svärden som polisen hittade i lägenheten. Foto: Polisens förundersökning.

En 27-årig man har länge suttit häktad misstänkt för både morden och brott mot griftefriden. Enligt åklagaren satte den misstänkte lägenheten i brand efter morden.

Död hund ett mordmotiv

När åtalet mot mannen kom sade åklagaren Ida Arnell till Lokaltidningen Mitt i att motivet till mordet kan vara en hund som dog några dagar innan morden. Enligt åklagaren har en av de mördade fått skulden för att hunden avlidit.

– Vi har ett sms som indikerar att den misstänkte tyckte väldigt mycket om den här hunden, säger åklagaren Ida Arnell.

Textmeddelandet åklagaren syftar på tas upp i livstidsdomen från Södertörns tingsrätt.

”Du dödade någon människa för en HUNDS skull. Jag vet att du älskar den, men jag då? Vår framtid? Våra barn?”

Det var rörigt i lägenheten efter branden. I lägenheten fanns också blod från de mördade männens kroppar. Foto: Ur polisens förundersökning.

Hunden ägdes av en av de mördade, en man i 60-årsåldern, men enligt åklagaren var även den misstänkte 27-åringen väldigt fäst vid hunden.

Inga minnesbilder

På tisdagsförmiddagen dömde Södertörns tingsrätt mannen till livstids fängelse för mord, brott mot griftefriden, grov stöld och mordbrand.

Den misstänkte förnekar och uppger att han inte har några minnesbilder av något mord. Försvaret menar i stället att det är någon annan som tagit livet av de två Tullingeborna.

– Allt förnekas. Det var flera personer som sprang ut och in i den här lägenheten. Och det fanns även motiv för andra personer att ta livet av en av dem. Det finns absolut ingenting som knyter min klient till mordet, sade den misstänktes advokat Ismo Salmi när åtalet kom i november.

Den misstänkte mannen med en av de mördade männens drag-väska. Den misstänkte mannen har i förhör hävdat att han fått väskan.

Missbrukade alkohol och droger

Av domen framgår att 27-åringens tillvaro sedan han kom till Sverige från Finland präglats av alkohol- och drogmissbruk. I förhör berättar 27-åringen att han har stora minnesluckor. Han vet heller inte varför han kom till lägenheten i Tullinge.

Mannens fingeravtryck fanns på plast som fanns kring fötterna på en av de mördade personerna. Men försvaret menar att de fingeravtrycken inte bevisar mord.

– Min huvudman har ju vistats i lägenheten så han har förmodligen kommit åt plasten vid något tillfälle. Kollar du på din egen garderob så finns det förmodligen fingeravtryck där från andra.

Hittade Tullingebos väska

När polisen grep den nu dömde mannen i hans lägenhet i Finland hittade de en av de döda Tullingebornas väska. På väskan fanns blod från offret. Försvaret menar att inte heller detta är något som binder mannen till mord.

– Det finns mycket som tyder på att en av personerna blivit rejält misshandlad dagarna innan. Blodet kan ha kommit från det tillfället. Det var också mycket blod vid själva morden.

Hävdar gåva

Den misstänkte har i förhör hävdat han fått väskan och andra saker från Tullingebornas lägenhet som polisen också hittade i 27-åringens lägenhet.

– Han har inte stulit något från offren, utan troligtvis har han fått de här sakerna, sade advokaten Ismo Salmi.

Att mannen skulle vara fäst vid hunden förnekades också av advokaten när Mitt i talade med honom i samband med att åtalet kom.

– Nej, han har inte haft någon relation till den här hunden överhuvudtaget, sade Ismo Salmi.

Enligt tingsrätten skingrar dock textmeddelandena som skickats till 27-åringen alla tvivel om vem mördade hundägaren, Tullingebon i 60-årsåldern. Enligt tingsrätten mördade mannen därefter den andre mannen som är i 40-årsåldern.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.