ANNONS

17-åring döms till vård för mordet på Mahmoud

knivskärning enskede gårds gymnasium
Det var på luciadagen som Mahmoud Alizade knivhöggs till döds på Enskede gårds gymnasium.
16-årige Mahmoud Alizade knivhöggs till döds av en 17-årig elev på Enskede gårds gymnasium.
Idag meddelade Södertörns tingsrätt att 17-åringen döms för mordet till rättspsykiatrisk vård.
ANNONS

Mahmoud Alizade var på väg till en lektion och gick genom korridoren med en kompis. De pratade om att de skulle spela fotboll tillsammans på kvällen. I en trappa mötte de en flicka i Mahmouds klass och han frågade henne vilken lektion de skulle ha. Vännen sa hej då till Mahmoud och började gå därifrån.

Efter bara några steg hörde han flickan skrika. Han vände sig om och såg hur en elev högg mot Mahmoud med något.

Det var på luciadagen, den 13 december 2017, som Mahmoud Alizade knivhöggs ill döds på Enskede gårds gymnasium. Både elever och personal blev vittne till händelsen. Vaktmästaren drog ut kniven ur hans rygg.

Allvarlig psykisk störning

Strax efteråt greps en 17-årig elev, inte långt från skolan. Vid en husrannsakan hemma hos honom hittades en pistol och narkotika. 17-åringen har tidigare varit inblandad i flera incidenter och bråk på skolan och han har periodvis varit hemma från skolan för att ”lugna ner situationen”. I april åtalades han för mordet och för en annan misshandel på skolan.

Under rättegången beslutades att 17-åringen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att han hade en psykisk störning vid tiden för dådet. Åklagaren yrkade därför på att han ska dömas till vård.

ANNONS

På fredagen meddelade Södertörn tingsrätt att 17-åringen döms för mordet, och att han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Tingsrätten bedömer att 17-åringen med avsikt dödade Mahmoud Alizade och att gärningen ska rubriceras som mord. Tingsrätten bedömer att 17-åringen begått mordet under påverkan av en allvarlig psykisk störning, att han även idag lider av allvarlig psykisk störning och att det till följd av den psykiska störningen finns risk för att han återfaller i brott av allvarligt slag.

Inget motiv

Vittnen såg hur 17-åringen utan provokation utdelad ett stort antal knivstick, att Mahmoud försökte fly, men att 17-åringen följde efter och knivhögg honom i ryggen. Skolpersonal hörde också 17-åringen säga något i stil med ”sov gott” till Mahmoud.

17-åringen ifrågasätter inte att det var han som knivhögg Mahmoud Alizade. Hans advokat har hävdat att hans bristande impulskontroll och förmåga att inse konsekvenserna av sina handlingar talar mot att han haft avsikt att döda. Men enligt det rättspsykiatriska utlåtandet har 17-åringen förmåga att inse vad han gör. Enligt den ansvarige rättspsykiatrikern har han en närmast obefintlig empati och förståelse för social interaktion.

Utredningen har inte lyckats hitta någon motivbild till dådet. Det finns ingenting i utredningen som visar på att 17-åringen varit irriterad på Mahmoud eller att de har haft en konflikt. Han har själv uppgett att han inte visste vem Mahmoud Alizade var.

17-åringen döms även för en annan misshandel på skolan, samt för vållande till kroppsskada av en annan elev i samband med mordet. Han döms även för narkotikabrott, men frikänns för vapenbrott.