50-åring med nya arbetsuppgifter

Kaknästornet har nya arbetsuppgifter.
Kaknästornet har nya arbetsuppgifter.
Jesper Schullström är servicetekniker och ser till att informationen flödar in och ut.
Jesper Schullström är servicetekniker och ser till att informationen flödar in och ut.
Här är tv-sveriges hjärta. I de här burkarna passerar i princip allt du ser på tv.
Här är tv-sveriges hjärta. I de här burkarna passerar i princip allt du ser på tv.
Mitt i fick följa med på en på en rundtur bakom kulisserna i Kaknästornet, institutionen som i femtio års tid förmedlat tv-sändningar och fungerat som utkiksplats men som nu också har andra användningsområden.

I stället för att gå ner för gången till souvenirbutiken tar vi höger upp för en ramp som leder till en dörr som är gömd för de turister som varje dag kommer till landmärket på Norra Djurgården.

Inne i tornet tar statliga bolaget Teracoms Christina Bylin emot oss och fotografen har fått strikta direktiv om att alla bilder som tas ska granskas innan publicering. Kaknästornet är ett skyddsobjekt vilket innebär att det har ett ökat juridiskt skydd mot sabotage, terroristbrott och spioneri.

– Vi har utrustning som kräver mycket säkerhet, säger hon.

Har försvaret utrustning här?

– Det är många kunder som har utrustning här, säger serviceteknikern Jesper Schullström, utan att svara varken ja eller nej på frågan.

”Säkerhet frågar många om”

Att Kaknästornet är ett skyddsobjekt ger konkurrensfördelar i en modern värld.

– Säkerheten är det många som frågar om. Vår senaste produkt är de här burarna där man kan placera in sin server istället för att hyra ett helt stativ, berättar Christina Bylin och pekar mot ett skåp i ungefär samma storlek som ett som man kan låsa in väskan i på T-centralen.  

Här kan man hyra in sig om man vill ha plats för en server.

Och det är datahallarna som utgör den huvudsakliga verksamheten i Kaknästornet i dag. Och på många av våningarna står inget mer spännande än apparater som kyler maskinhallarna i botten.

Jesper Schullström tar oss till ett svalt rum med grå stativ i långa rader. Han går längst in och pekar på en där det står SVT. Här kommer insignalen via fiberkabel från tv-huset på Gärdet. Den konverteras och skickas till Nackamasterna via fiber för vidare utsändning.

Byggdes för en kanal

Det här är hjärtat som pumpar ut bland annat Rapport och Sportnytt till licensbetalarna runt om i Sverige. Men man har också de kommersiella aktörerna som kunder.

– Bonnier, MTG, SBS, SR… I princip allt går härifrån. Tornet byggdes för SVT1 och SVT2 och för FM-radio och nu finns över 600 kanaler, säger Jesper Schullström.

Den 12 maj 1967 invigdes tornet av dåvarande kommunikationsminister Olof Palme och för att fira femtioårsdagen kommer det anordnas en familjedag vid Kaknästornet lördagen den 13 maj.

Fakta

Guldbelagda fönster

Byggstart: 1963

Invigning: 1967. Då kostade det 2 kronor att ta hissen upp, i dag kostar det 70 kronor.

Arkitekter: Bengt Ingmar Lindroos och Hans Borgström

Höjd: 155 meter, 170 inklusive mast

Våningar: 34

Hissar: Två stycken snabb¬gående (18 km/tim)

Vikt: 10 600 ton

Antal kanaler som passerar: 600

Fönstren i Kaknästornet är belagda med en tunt lager guld som reflekterar en stor del av solstrålningen.

Tornet är byggt för att motstå vindstyrkor på upp till 40 m/s vid marken respektive 50 m/s i tornets topp.

Staden tvekade om restaurang längst upp till en extra kostnad av 5 miljoner kronor extra. Till Dagens Nyheter sade dåvarande borgarrådet Joachim Grape (S):

”På andra ställen, i Düsseldorf till exempel, uppges såna här arrangemang vara en god affär. Men ekonomin är allt en kvistig fråga”.

Restaurangen finns fortfarande kvar i dag.