19-åring rånade Täbybo – döms till fängelse

19-åringen följde efter 15-åringen på moped innan han rånade honom.
19-åringen följde efter 15-åringen på moped innan han rånade honom.
En 19-åring som tidigare dömts för flera otäcka rån runt om i Täby döms för ännu ett rån. Attunda tingsrätt dömer nu 19-åringen till tre månaders fängelse.

Det var den 10 augusti i år som en kille i 17-årsåldern plötsligt upptäckte att han blev förföljd av tre andra killar på moped. Han valde då att stanna sin moped vid en grill på Södervägen i Täby. Där omringade de tre förövarna honom och höll i hans hjälm så att han inte kunde fly.

Tvingade till sig mobil med våld

En av killarna, en 19-åring, slog honom flera gånger hårt i magen för att tvinga till sig hans mobiltelefon. De tvingade honom att byta lösenord på mobiltelefonen och när han inte lyckades slog 19-åringen honom igen. När de slutligen fick som de ville slog 19-åringen honom ytterligare en gång.

19-åringen häktades i augusti och nu döms han för rån av Attunda tingsrätt. Han erkänner att han utfört rånet men att han inte utdelat några slag. Han har också berättat i förhör att han stod i skuld till en annan person och att han utförde rånet för att kunna betala tillbaka.

Dömd för flera rån

19-åringen är sedan tidigare dömd för flera otäcka rån i Täby. I fjol rånade han tre pojkar i 12-13 årsåldern i en skogsdunge och tvingade dem att göra andra förnedrande gärningar som att pussa hans skor och slå varandra. Han är också dömd för en misshandel i Gribbylund centrum samt för ett rån mot en jämnårig kille där han hotat att döda offret om denne anmälde.

Påföljden för det rån han nu döms för är 3 månaders fängelse och skyddstillsyn. Han ska också genomgå behandling inom Frivården och betala skadestånd på 10 750 kronor till rånoffret.