39-åring döms för styckmordet i Högdalen – får 18 års fängelse

En man mördades i en lägenhet i Högdalen i höstas och hans kroppsdelar hittades senare vid sjön Flaten. Nu döms en 39-årig man för mordet.

Den 23 november fick polisen veta att det skulle ha skett ett mord i en lägenhet i Högdalen en månad tidigare. Liket skulle ha styckats och forslats bort från lägenheten.

De sista livstecknen från den som påstods ha mördats var från den 25 oktober och polisen inledde ett spaningsarbete med telefonavlyssning av tre män, som nu har dömts för inblandning i styckmordet.

De greps den 7 december och har varit frihetsberövade sedan dess.

Hittades vid Flaten

Två dagar senare, den 9 december, hittades kvarlevorna efter mannen i närheten av sjön Flaten. Enligt DN ska kroppen ha hittats vid de sydöstra delarna av sjön.

Nu döms en 39-årig man för styckmordet av Södertörns tingsrätt, till 18 års fängelse.

Vid husrannsakan upptäckte polisen att 39-åringen hade en pistol och 176,5 gram amfetamin. Foto: Polisen

Vid husrannsakan upptäckte polisen att 39-åringen hade en pistol och 176,5 gram amfetamin. Foto: Polisen

Slog och ströp mannen

Enligt domen har den dömde mannen slagit offret i huvudet och därefter strypt honom med ett band från en Ikea-påse. Det är klarlagt att offret dog av våldet han utsattes för, men den exakta dödsorsaken har inte kunnat fastställas.

39-åringen har medgett att han oavsiktligt dödat mannen genom att slå honom två gånger med knuten näve så att han föll till golvet och slog i huvudet. Han hävdar dock nödvärn och förnekar att han strypt mannen.

Bland vittnesmålen mot mannen finns uppgifter från en kvinna som befann sig i lägenheten med offret innan de dömda männen kom till platsen. Kvinnan och 39-åringen ska tidigare ha haft en relation och enligt domen har han velat skydda kvinnan från mannen som mördades.

Kroppen var styckad

När kroppen hittades var den styckad och undersökningen visade att det hade utövats kraftigt våld mot kroppsdelarna, bland annat med kniv och en såg.

Den dömde mannen har erkänt att han styckade kroppen för att lättare kunna forsla bort den från lägenheten, dagen efter att mordet.

39-åringen åtalas också för övergrepp i rättssak, misshandel, grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Kroppsdelar hittades i en kasse i en plastlåda när sjön Flaten. Sågen ska ha använts vid styckningen. Foto: Polisen

Kroppsdelar hittades i en kasse i en plastlåda när sjön Flaten. Sågen ska ha använts vid styckningen. Foto: Polisen

Ett av de värsta morden

I domen skriver tingsrätten att mordet utan tvekan hör till några av de mest allvarliga fallen av uppsåtligt dödande.

”Gärningen har visserligen inte varit planerad under någon längre tid men det är inte fråga om något ögonblickligt infall”, skriver tingsrätten.

 


Två andra män, en 33-åring och en 56-åring, döms för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden, då de hjälpt till att flytta kroppen och städa i lägenheten. Den ene var också närvarande vid styckningen.

Båda två frias från medhjälp till mord. Anledningen till att de frias är att det inte är klarlagt om mannen var vid liv när han ströps. Om han redan var död är det inte möjligt för tingsrätten att döma dem för medhjälp till mord. Männen döms båda till 3 års fängelse.