ANNONS

15-åringar från Danderyd åtalade för rån i Täby – en dömd

Unga rånar unga, rån, Täby, Danderyd, Vallentuna
Flera rån där unga rånar unga ägde rum i Täby och Danderyd. Nu har dom fallit för ett av rånen där offret blev av med sin jacka.
En Vallentunabo rånades på sin jacka i Täby. Det är ett av flera rån mot unga som ägde rum under första delen av 2019. Flera tonåringar åtalades för rånet, två av dem är från Danderyd.
ANNONS

En tonårspojke från Vallentuna blev misshandlad och rånad av ett gäng ungdomar i Täby centrum. De tvingade honom att överlämna en märkesjacka och en keps. Det var den 9:e februari i år.

Vallentunabon var i Täby Centrum. Där såg han 6-7 personer som enligt honom hade tittat konstigt på honom. När han och hans kompis gick förbi reste sig ungdomsgänget och följde efter.

Tonårspojken var på väg för att ta tåget vid Tibble Station och började springa mot stationen då han förstod att han skulle bli rånad.

Gänget sprang efter och hade börjat maskera sig. Framme vid stationen möttes pojken av ytterligare en person som slog honom med ett knytnävsslag i ansiktet, sedan ett knä i magen. Då hann de som jagade fram och knuffade honom i ryggen.

Därefter blev tonåringen sparkad och stampad på tills han gav sig och sa att de kunde ta jackan. Rånarna sprang sedan därifrån.

Rånvåg i Danderyd och Täby – unga rånar unga

Unga som rånar unga

Det var ett av flera rån som ägde rum i början på 2019 och under våren. Personer rånades på jackor, mobiler och plånböcker. Mitt i rapporterade flera gånger om en rånvåg där unga personer rånade andra unga.

I vissa fall hotades rånoffret med kniv – i andra fall har personer misshandlats.

ANNONS

Polisen kunde till slut gripa ett antal personer som varit inblandade i rånen. Bevisen mot de misstänkta rånarna hittades i stor omfattning i deras egna mobiltelefoner. Där fanns chatkonversationer mellan förövarna, foton som gick att kopplas ihop med rånbyten och internethistorik.

Många ungdomar hämtades till förhör och är misstänkta för olika rån i norrort.

Tre personer i 15- och 16-årsåldern åtalades för jackrånet i Täby. Två av dem kommer från Danderyd och en från Solna. Nu har en av de tre dömts för rån.

Det samlade straffet för rånet anser tingsrätten uppgår till två års fängelse för en vuxen person men eftersom personen var 15 år när brottet begicks kortas det straffet. Han döms till ungdomsvård och ungdomstjänst.

Unga rånar unga: 13 misstänkta för rån i Danderyd och Täby