ANNONS

14-åringar som inte håller måttet petas ur laget av AIK Hockey

En debatt har blossat upp sedan spelare i AIK Hockeys U14-lag får sluta inför nästa säsong. Bilden är tagen när ett annat lag tränar. Många AIK-lag tränar i Ritorps ishall i Solna Jojje Lidén Jojje Lidén/jojjesplejs.com
En debatt har blossat upp petningar i AIK Hockeys U14-lag. På bilden tränar ett annat lag.
Selektering i AIK Hockeys U14-lag har skapat debatt.
– Ingen 14-åring vill höra av en vuxen att ”du är för dålig, du får inte vara med”, säger en förälder.
Nästa år kan det bli stopp för selektering när Barnkonventionen blir lag.
ANNONS

Killarna i AIK Hockey U14 spelade nyligen sin sista cup som lag. Nu ska en så kallad selektering göras baserad på spelarnas talang. Några av dem, de som inte håller måttet, kommer att få beskedet av sina tränare att de inte får följa med lagkamraterna till nästa nivå, U15.

Det har skapat debatt i sociala medier. En förälder säger till Mitt i att selekteringen får spelare mår dåligt.

– De är 14 år och har spelat i AIK sedan de var tre-fyra år. Nu sparkas de sämsta ur laget. Ingen 14-åring vill höra av en vuxen att ”du är för dålig, du får inte vara med”.

Ingen 14-åring vill höra av en vuxen att ”du är för dålig, du får inte vara med”

Förälder

Övergången till U15 betyder att verksamheten går från bredd till elit. Alla vill dit, försäkrar föräldern.

– Hockeyn är de här killarnas liv, alla i laget ger allt och vill fortsätta till 100 procent.

Oklara kriterier

Otydligheten skapar oro och press.

– Det är otydligt vad det är för kriterier som gäller, vilka kvaliteter man ska ha för att få fortsätta. Har det med teknik att göra, hur bra man skjuter? Hur snabb man är på att åka skridskor eller hur man är som lagspelare? Som förälder kan man bara peppa sitt barn att göra sitt bästa, men jag tycker det är för tidigt med selektering.

Hur många av de 28 spelarna i U14 som kommer att få negativt besked är oklart. Det finns 23 platser i AIK:s U15, men ett antal spelare väljs in från andra klubbar.

Ska Solnas pengar gå till bredd eller elit?

AIK-förälder

– Åker man ut är det upp till en själv att hitta ett nytt lag och be att få provspela. Det är hårt. Och att åka från Solna till Väsby eller något annat, det tar ju en massa tid. Risken är att killarna lägger av och då tappar ju hockeysverige de här duktiga spelarna som spelat fem-sex dagar i flera år.

Det kan dock vara förändring på gång. Den 1 januari 2020 blir Barnkonventionen svensk lag. För ungdomsidrottens del betyder det att man ska se till barnets bästa, inte klubbens, vid exempelvis selektering.

RF kritisk mot selektering

Konventionens definition av barn är upp till 18 år.

– Om selekteringen sker på bekostnad av vissa barn, om barn exkluderas, då är det inte för barnets bästa. Alla större förändringar för ett barns idrottande ska göras i samråd med barnet och föräldrarna, säger Henrik Persson, sakkunnig i barn- och ungdomsfrågor på Riksidrottsförbundet, RF.

RF är kritisk mot selektering i barn- och ungdomsidrott.

– Forskningen visar att den inte gynnar någon. Barnet kan få en mer ensidig träning. Ur ett folkhälsoperspektiv är det positivt om man håller på med idrott länge. När man väljer ut 14-åringar gissar man bara, det finns inget samband mellan att man är bra som 14-åring och som senior, säger Henrik Persson.

AIK-föräldern hoppas på ett stopp för selekteringen i sonens lag.

När man väljer ut 14-åringar gissar man bara

Henrik Persson, RF

– Vindarna som blåser är ju att alla ska få vara med, bredd så högt i åldrarna det går. Det vore bra om det togs bort nästa år, säger AIK-föräldern.

AIK Hockey har hundratals aktiva ungdomar i Solna. 2018 fick föreningen drygt 260 0000 kronor av Solna stad i ekonomiskt stöd, något föräldern kan ifrågasätta.

– Om det bara är speciellt utvalda som får fortsätta kan man undra om det är en verksamhet kommunen ska stötta. Ska Solnas pengar gå till bredd eller elit?

ANNONS