ANNONS

13-åringar hotade – polisen söker vittnen

Här utsattes tre 13-åringar för ett rånförsök. Arkivbild.
Här utsattes tre 13-åringar för ett rånförsök. Arkivbild.
Ingen har gripits för rånförsöket i lördags då en pojke som kan ha varit så ung som 13 år, hotade tre jämnåriga pojkar på Kärrtorps torg.
– Ingen har blivit skadad fysiskt, men det är alltid besvärande när unga personer utsätts för sådana här brott, säger Hampus Johannesson, kommunpolis i Skarpnäck.
ANNONS

Det var vid 18-tiden i lördags som en pojke, som enligt vittnesmål är 13-14 år, försökte råna tre 13-åriga pojkar på Kärrtorps torg.

Enligt polisen gick 13-åringen fram till de andra pojkarna och sa att han hade en pistol och att han ville ha deras mobiltelefoner. De hotade pojkarna lyckades dock avstyra rånförsöket genom att ropa på hjälp från förbipasserande som kom till deras undsättning. Vilket ledde till att pojken sprang därifrån.

Kontakt med Skarpnäcks skola

– Förra våren var det ett antal rån i Kärrtorp där man använde kniv så jag tror att de boende i området har en ökad vaksamhet kring rån efter det, säger Hampus Johannesson.

Efter rånförsöket har polisen kontaktat Skarpnäcks skola i Kärrtorp.

– Vi har pratat med den biträdande rektorn. Och vi har diskuterat huruvida vi ska gå ut och prata med föräldrar i området. Men just nu ser vi inte att det har varit flera personrån av den här typen med unga målsägare och unga gärningsmän. Om man skulle börja se en sådan tendens då kanske man måste gå ut och försöka få hjälp från föräldrar men just nu känns inte som att vi är där, säger Hampus Johannesson.

Efterlyser tips

Direkt efter rånförsöket pratade polisen med personer i närområdet. Ingen har ännu gripits och polisen har i nuläget inte några misstänkta.

– Har man tips som kan leda någonstans så tar vi tacksamt emot det, säger Hampus Johannesson.

Ny rånvåg mot unga – gäng misstänks

ANNONS

Nu ska de förhöra 13-åringarna.

Hur tänker polisen när ett barn begår den här typen av brott. Satsar man extra resurser på att få tag på barnet så att det kan få hjälp och inte fastnar i kriminalitet?

– Självklart är det så generellt. Men så länge vi inte vet vem den här gärningspersonen är är det svårt att arbeta. Barnet är centralt i en utredning men är man under 15 år så ska man få hjälp av socialtjänsten.

Unga pistolrånare slog till vid Nacka station

Nicholas son rånad på väg hem från skolan

Hästar ska hjälpa till att stoppa rån i Nacka