10-åringar portades från Tyresö centrum

majblommor tyresö
Ali Isikli och Alva Mattsson går i fjärde klass på Njupkärrs skola.
Alva Mattssons väska från Majblomman.
Alva Mattssons väska från Majblomman.
Ali Isikli och Alva Mattsson går i fjärde klass på Njupkärrs skola.
Ali Isikli och Alva Mattsson går i fjärde klass på Njupkärrs skola.
Ali Isikli, Johanna Mattsson och Alva Mattsson.
Ali Isikli, Johanna Mattsson och Alva Mattsson.
Johanna Mattsson.
Johanna Mattsson.
Alva och Ali från Njupkärrs skola gick till Tyresö centrum för att sälja majblommor. Men ganska snart blev de utvisade av vakten i gallerian.
– Han kom och sa att vi inte sökt tillstånd för att få sälja här. Det var ju inte så roligt, säger Alva Mattsson, 10.

Det var under onsdagen förra veckan som Ali Isikli och Alva Mattsson ställde sig i Tyresö centrum- gallerian för att sälja majblommor. Men efter drygt fyrtio minuter blev de utskickade av ordningsvaken. Orsaken var att de inte hade sökt tillstånd för försäljningen.

– Han kom och sa att vi inte sökt tillstånd för att få sälja här. Det var ju inte så roligt, säger Alva Mattsson som går i fjärde klass på Njupkärrs skola.

Klasskompisen Ali Isikli tyckte att händelsen var obehaglig.

– Han sa att vi fick sälja nere i garaget i stället, säger Ali Isikli som gjort ytterligare fyra försök att sälja majblommor i gallerian men varje gång blivit utvisad.

Jag tycker verkligen inte att det är okej, det är ju barn det handlar om.

Johanna Mattsson.

Försäljning kräver tillstånd

Tyresö centrum ägs och drivs av Skandia Fastigheter. Enligt deras ordningsregler så hade Alva och Ali i princip behövt söka tillstånd för att sälja majblommor.

– Ska man ha försäljning på allmänna ytor så ska man ha tillstånd från oss. Det beror på brandutrymningen samt att vi vill planera för lite ordning och reda i centret, säger Bo Jansson, fastighetschef på Skandia Fastigheter.

När Alvas mamma Johanna Mattsson fick höra om incidenten blev hon upprörd och skrev ett uppmärksammat Facebookinlägg där hon berättade vad som hänt dottern och hennes kompis.

– Jag tycker verkligen inte att det är okej, det är ju barn det handlar om. Hur tänker man när man kastar ut barn ur centrum? Majblomman har ju ett sånt gott syfte, den är ju till för barn och barnfamiljer som har det svårt.

Majblommor – kan vara ett undantag

Johanna Mattsson tycker att gallerian borde låta barn som säljer majblommor vara ett undantag.

– Det finns ju ingen fritidsgård här i närheten så Tyresö centrum är ju som en träffpunkt. Barn ska kunna känna sig trygga och kunna sälja majblommor och träffas här, det måste ju vara okej? frågar sig Johanna Mattsson.

Ordningsreglerna verkar ändå inte vara skrivna i sten. Bo Jansson menar att det handlar om en tolkningsfråga, och att försäljning av majblommor låter som ett undantag från regeln.

– Majblommor och 10-åringar, det kan man nog acceptera. Så länge det inte stör centrets kunder och besökare.

Det är Centrumledningen på Tyresö centrum som tolkar ordningsreglerna. Mitt i Tyresö söker centrumchefen för en kommentar.