ANNONS

16-åringar dömda för rånturné i söderort

Ungdomsrån.
16-åringar döms för flera rån i söderort.
Mobiltelefoner, jackor, SL-kort och bankomatkort – det var bytet för två 16-åriga pojkar som rånat flera unga i bland annat Hägersten och Skärholmen. Ett av offren var bara elva år.
ANNONS

Klockan var omkring 17 en tisdag i mars när en elvaårig och en tolvårig pojke gick av tunnelbanan i Aspudden. De blev förföljda av flera pojkar i 15-årsåldern.

En kort stund senare, i Aspuddsparken, blev elvaåringen och tolvåringen fasthållna medan rånarna plockde på sig bankomatkort, SL-kort och mobiltelefoner. Elvaåringen fick ett slag i magen och tolvåringen hotades med slag om de inte uppgav koden till bankomatkorten.

En knapp vecka senare rånades en annan pojke i Bredäng, i närheten av Flygplansparken, på sin mobiltelefon, SL-kort och bankomatkort av två pojkar i 15-årsåldern.

Rån i vintras

Tidigare i år, i januari blev en annan minderårig pojke av med sin mobiltelefon utanför tunnelbanan i Mälarhöjden – rånarna slet den ur handen på honom. Bara några dagar efter det, i början av februari, hölls en annan pojke fast av två personer på Slättgårdsvägen, utanför tunnelbanan. Rånarna kom över hans jacka som var värd omkring 2 000 kronor.

Kraftig ökning – tre unga rånas varje dag i Stockholm

Två pojkar dömda

Nu har två 16-åriga pojkar dömts för rånen. Enligt domen vid Södertörns tingsrätt ska flera pojkar ha deltagit i rånen, men flera av dem är under 15 år.

Enligt tingsrätten är straffvärdet för rånen, om gärningsmännen varit vuxna, fängelse tre år. På grund av deras ålder motsvaras tiden av sex till nio månaders fängelse. Men de båda 16-åringarna döms till ungdomsvård samt ungdomstjänst för en av pojkarna.

Tillsammans ska de också betala totalt 28 000 kronor i skadestånd till sina offer.

ANNONS