Karies hos 3-åringar vanligast i Skärholmen

tandvård
Det är i unga år tandhälsan grundläggs.
11,9 procent av 3-åringarna i Skärholmens stadsdel har karies. Det är den högsta siffran i hela Stockholms stad.
Men nu finns hjälp att få, vid ett nystartat barntandvårdscentrum.

Statistiken kommer från Tandhälsorapporten 2016. Den visar att barns och ungas tandhälsa generellt har förbättrats i länet under de senaste åren. Men skillnaden mellan stadsdelarna i Stockholms stad är fortfarande stor. I Skärholmen har alltså 11, 9 procent av 3-åringarna karies. På Södermalm är siffran 1,1 procent, i Hägersten-Liljeholmen 1,5 procent, och i Älvsjö 1,8 procent, för att nämna några av de stadsdelar där tandhälsan är bäst.

Även om skillnaden mellan stadsdelarna minskat på senare år finns alltså mycket kvar att göra. Därför har landstinget startat Akademiskt barntandvårdscentrum (ABC) i Vasastan, inriktat på barn med karies. Barnen får en handledare under ett år, som gör uppföljningskontroller per telefon varannan vecka. Äldre barn får också internetkurser om tandläkarrädsla.

– Min ambition är att alla barn i Stockholms län ska ha en god tandhälsa. Att socioekonomi påverkar hälsan är tyvärr ett vetenskapligt faktum, inte bara i Stockholmsområdet utan i hela Sverige och i hela världen. Därför driver jag på för satsningar som ökar resurserna till barn med sämst tandhälsa i länet, säger Karin Fälldin (C), ordförande i Tandvårdsberedningen i Stockholms läns landsting, i ett pressmeddelande.

Fakta

Så här ser tandhälsan ut i stadsdelarna

Så här många procent av 3-åringarna hade karies 2016.

Bromma: 2,9 %

Enskede-Årsta-Vantör: 3,6 %

Farsta: 3,0 %

Hägersten-Liljeholmen: 1,5 %

Hässelby-Vällingby: 5,0 %

Kungsholmen: 1,4 %

Norrmalm: 1,1 %

Rinkeby-Kista: 9,9 %

Skarpnäck: 3,3 %

Skärholmen: 11,9 %

Spånga-Tensta: 6,2 %

Södermalm: 1,1 %

Älvsjö: 1,8 %

Östermalm: 1,9 %

Källa: Tandhälsorapporten, från landstinget