6-åringarnas skolväg – en timmes promenad

Katrin Kraczowski och Emma Granberg är kritiska till hur staden hanterat platsbristen.
Katrin Kraczowski och Emma Granberg är kritiska till hur staden hanterat platsbristen.
De blivande förskoleklasserna ryms inte i Sjöviksskolan i Årstadal till hösten.
Nu är planen att 6-åringarna ska promenera varje dag till och från Midsommarkransen – en halvtimme enkel väg.
Det har vållat stark kritik bland föräldrar.

Den nya Sjöviksskolan blir inte klar förrän 2019. Och i Sjöviksskolans provisoriska lokaler på Ingenjörsvägen ryms inte de tre förskoleklasser med 75-80 elever som väntas börja i höst.

Nyligen kom så beskedet: barnen måste gå i paviljonger vid Midsommarkransens gymnasium. Tanken är att 5-6-åringarna varje dag ska gå med pedagoger från Sjöviksskolan till Kransen tur och retur. En sträcka på närmare två kilometer enkel väg och som beräknas ta runt en halvtimme att gå.

Det handlar alltså om en timmes promenad om dagen.

Föräldrar kritiska till lösningen

Men många av föräldrarna upprörs över planerna.

– Det känns inte som en trygg skolstart, att pedagoger som min dotter inte känner ska ansvara över henne i trafiken. Det är en stor omställning att börja i förskoleklass, och det här känns inte bra, säger Katrin Kraczkowski som själv är förskollärare i innerstan.

Min son kommer att vägra gå. Hur ska de här små orka med promenaden, och alla intryck och samtidigt lära sig någonting?

Föräldern Emma Granberg säger:

– Min son kommer att vägra gå. Hur ska de här små orka med promenaden, och alla intryck och samtidigt lära sig någonting? Värst blir det när de är trötta och ska gå hem på eftermiddagarna.

Jörgen Stridhs son har redan hunnit byta förskola flera gånger. Nu väntar den här situationen.

– Det finns ingen kontinuitet, barnen blir uppryckta hela tiden. Jag tror att det här blir väldigt opraktiskt. Vi får ju också reda på det här sent, nu finns inga platser kvar om man vill välja en friskola i stället.

Förseningen inget nytt

Det har länge varit känt att den nya Sjöviksskolan försenats. Föräldrarna undrar därför hur den här paniklösningen kan uppstå.

– Jag tog för givet att de skulle ha lyckats ordna lokaler i närheten. Har de verkligen kollat allt? Hur är det med fastigheten där skolfastighetsbolaget Sisab håller till? undrar Emma Granberg.

Grundskolechefen Peter Bragner säger att Sisab undersökts, och förkastats. Och att staden trots idogt sökande inte hittat några andra lämpliga lokaler.

– Det lokaler vi tittat på för inhyrning har inte haft tillräckligt god inomhusmiljö för en skola. Vi hade exempelvis behövt bygga om ventilationen  för att skulle fungera. De paviljonger vi ställer upp har däremot  väldigt bra lokaler, bättre än många skolor, säger han.

”Kan bli ett äventyr”

Han tror att promenaden kommer att gå bra, att den kan göras till ett äventyr.

– Men om det inte skulle fungera under till exempel den mörka perioden finns möjligheten att sätta in bussar.

Även 2013 fanns planer på att transportera  Årstadalselever till Kransen. Då stoppades det av ett föräldrauppror som hänvisade till miljöproblemen på skolans plats vid E4:an. Peter Bragner säger att bullerskydd satts upp sedan dess, och att ytterligare avskärmningar ska göras vid paviljongerna till hösten.