ANNONS

42-åringen åtalas för grovt olaga hot

42-åringen åtalas nu vid Södertörns tingsrätt.
42-åringen åtalas nu vid Södertörns tingsrätt.
I maj lades utredningen om tjänstefel ner mot de fem poliser som sköt mot en 42-årig man i Svedmyra i vintras.
Nu åtalas 42-åringen för grovt olaga hot. Enligt åtalet har mannen riktat den vapenliknande luftpistolen mot poliserna.
ANNONS

Händelsen inträffade i februari i Svedmyra. Fem poliser sköt mot den 42-årige mannen som höll i en luftpistol. Mannen träffades i ansiktet, men överlevde. Nu åtalas 42-åringen för grovt olaga hot.

Enligt åtalet har 42-åringen lyft och riktat den vapenliknande luftpistolen mot poliserna samtidigt som han har gått eller sprungit mot dem. Hotet innebar ett angrepp på poliserna i deras myndighetsutövning.

42-åringen åtalas också för ringa narkotikabrott efter att ha använt amfetamin den aktuella dagen, och för vapenbrott eftersom han hade 73 patroner, utan att ha rätt till det.

Utredningen mot poliserna nedlagd

De fem poliserna ska sammanlagt ha avlossat 8-12 skott mot mannen. De har utretts för tjänstefel, men utredningen lades ner med hänvisning till att de agerat i nödvärn.

–  Alla fem har uppfattat att han skulle kunna skjuta dem och att det fanns fara för deras liv, sa åklagaren Lena Kastlund om beslutet.

Men 42-åringens advokat Kristofer Stahre lämnat in en ansökan om överprövning där han kräver att utredningen tas upp på nytt.

– Vi anser att åklagaren har låtit de här poliserna komma för lindrigt undan, har han sagt till Mitt i Söderort.

ANNONS

ANNONS