ANNONS

16-åring åtalas för mord på Peter Plax och förberedelse till mord

Blommor, Fribergaskolan, Danderyd, yxmord, minnesstund
Den 16-åring, som är frihetsberövad och har erkänt mordet på Peter Plax, åtalas nu.
I dag åtalades den 16-åring som erkänt att han mördat sin vän och skolkompis Peter Plax från Danderyd. 16-åringen åtalas för mord och förberedelse till mord, enligt DN.
ANNONS

Det var fredag kväll, den 2 augusti i år, som de två pojkarna cyklade tillsammans till Rösjöbadet i Sollentuna. De var vänner och skolkompisar från Fribergaskolan i Danderyd.

I dag tar Danderyd farväl av Peter Plax

Överföll kompisen med yxa

16-åringen, som nu åtalas, ringde vid 22-tiden på fredagskvällen själv till polisen och berättade att han hade begått ett grovt brott.

Han ska då ha slagit ihjäl vännen Peter Plax med en yxa.

Bestörtning och sorg på skolan i Danderyd

Mordet på Peter Plax väckte stor sorg på hemorten Danderyd. Det hölls en minnesstund på skolan och kommunen startade också en krisgrupp.

Peter Plax mamma Olga Teouch valde efter mordet att gå ut i Mitt i och tacka alla som stöttat familjen i sorgen.

–  Jag vill sprida en ljus bild av Peter, det är därför jag pratar. Och för att rikta kärlek och tacksamhet till alla som lider med oss och stöttar oss.

Peters mamma om tragedin: ”Inga signaler på att något var fel”

ANNONS

Den åtalade är allvarligt psyksjuk

16-åringen åtalas även för förberedelse till mord. 16-åringen ska ha kontaktat en 18-årig man innan han kontaktade på Peter Plax. Enligt DN ska 16-åringen försökt stämma träff med 18-åringen för att beröva honom livet. Den åtalade pojken hade nyligen köpt en yxa som han har planerat att använda. Därför tillkommer åtalspunkten förberedelse till mord.

Åtalet har trots erkännandet dröjt eftersom den frihetsberövade 16-åringen genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Enligt den rättspsykiatriska undersökningen misstänks 16-åringen lida av en allvarlig psykisk störning, uppger DN. Han ska lida av en så pass allvarlig störning att han inte ens kan inse innebörden av sitt brott skriver tidningen.

Peter Plax misstänkte mördare kan vara psykiskt sjuk