8-åringen – därför lades rånutredningen ned

Nicholas Jessen, pappa till den knivrånade 8-åringen.
Nicholas Jessen, pappa till den knivrånade 8-åringen.
Accesskort kontrollerades.
Brottsplatsen bevakades.
Resultat: Inga spår efter rånarna.
– Det är så klart tråkigt och olyckligt att ingen gärningsman kan lagföras, säger Nicholas Jessen, pappa till den knivrånade 8-åringen.

Åklagaren beslutade den 21 februari att lägga ned förundersökningen som rörde knivrånet mot en 8-årig pojke i januari i Järla, Nacka.

– Det som var i det här ärendet, vi har utfört de åtgärder man kan. Vi har knackat dörr, gått ut i media, pojken och föräldrarna har hörts. Inga åtgärder vi vidtagit har lett vidare, säger kammaråklagare Johanna Rejdemo Storbjörk.

Dessutom hörde en handfull personer av sig till polisen med tips.

– Det var mer allmänt hållna tips om personer som rört sig i området.

Tipsen ledde inte vidare.

Polis har spanat

Polisen har även spanat på platsen där pojken rånades, vid den tid på eftermiddagen och den veckodag som rånet begicks.

– Polisen har åkt dit och tittat för att se om någon person rört sig där. Det kan ju hända att personer har samma rutiner och återvänder till en viss plats.

Inte heller det ledde till något.

– Antingen finns inga vittnen eller så finns det personer som inte vill berätta. Om jag förstått polisens utredare rätt är brottsplatsen en sådan plats och en tidpunkt att det inte behöver ha varit folk i rörelse vid den tiden, säger Johanna Rejdemo Storbjörk.

Den sko och kniv som polisen gick ut i media med, bland annat i Mitt i, och som enligt polisen ska ha liknat de skor och den kniv en av rånarna hade, ledde inte heller utredningen vidare.

– Det har inte gett någonting. Det var tanken att gå ut med uppgifterna om någon hade sett personer som haft en sån sko eller kniv, säger Johanna Rejdemo Storbjörk.

Polisen har dessutom kontrollerat busstrafiken i området:

– Polisen har tagit in uppgifter om vilka som åkt med accesskort. Men inte heller det ledde till något.

När det gäller kontrollen av accesskort har endast personligt registrerade accesskort kunnat kontrolleras.

Polisen har också undersökt eventuella samband med övriga personrån som begåtts i Nacka i vinter men har enligt Rejdemo Storbjörk kunnat utesluta att rånet mot 8-åringen har något med övriga rån att göra. Signalementen på gärningsmännen har inte stämt in på signalement som lämnats vid övriga rån.

Vi har uttömt de möjligheter som finns, framförallt fanns inga misstänkta gärningsmän

– Vi har uttömt de möjligheter som finns, framförallt fanns inga misstänkta gärningsmän. Om man har uttömt alla möjligheter och man fortfarande inte har hittat någon gärningsman ska förundersökningen läggas ned. En förundersökning ska bedrivas skyndsamt och kan inte ligga och vila om det inte finns några ytterligare åtgärder att utföra, säger Rejdemo Storbjörk.

Att brottet har begåtts har åklagare och polisen ingen anledning att misstro.

– Vi har ingen anledning att misstro pojken.

Pappan beklagar

Nicholas Jessen är pappa till den knivrånade 8-åringen.

– Det är så klart tråkigt och olyckligt att ingen gärningsman kan lagföras. Samtidigt har jag förståelse när det inte finns teknisk bevisning eller vittnesmål att jobba vidare med, säger Nicholas Jessen om att förundersökningen läggs ned.

För åklagare och polis har utredningen varit ett prioriterat ärende på grund av pojkens ålder. Utredningen kan tas upp igen, om nya uppgifter kommer in:

– Det skulle behövas något konkret, ett tips om vem eller vilka som har gjort det här, säger Johanna Rejdemo Storbjörk.