ANNONS

26-åringen fälls för dödsskjutningen av Shayan Gaff

Åklagaren överklagar tingsrättens dom – yrkar på livstid.
Mannen som döms för mordet på Shayan Gaff har kopplingar till ett kriminellt nätverk i södra Stockholm.
En 26-årig Vårbybo döms för mordet på lärarstudenten Shayan Gaff – som sköts av misstag.
Han nekar till anklagelserna och menar att han rökte cannabis med vänner.
ANNONS

Den 26-åriga Vårbybon fälls för mordet på lärarstudenten Shayan Gaff. 26-åringen har kopplingar till ett kriminellt nätverk i området, enligt åklagaren. Det är något mannen förnekar och kriminalvården bedömer att han inte har någon relation till kriminella nätverk.

Enligt polisens utredning och rättens bedömning är det fastställt att han agerade ensam.

DNA från 26-åringen har hittats både på mordvapnet och scootern som användes vid flykten från skjutningen, vilket var avgörande för den fällande domen. Flera vittnen knyter honom även till både mordplatsen och den plats där flyktscootern lämnades.

Ältabon Shayan Gaff skulle ha fyllt 23 år dagen efter sin begravning.

Åklagaren nöjd

Nu döms han för mord, mordförsök och grovt vapenbrott. Det senare brottet har mannen erkänt sig skyldig till.

– Tingsrätten har gått min linje och jag är både nöjd och glad över att rättvisa skipas, säger åklagaren Anna Stråth.

”Rökte cannabis”

Mannen har förnekat mordet på Shayan och mordförsök på kusinen, som bara var en halvmeter från Shayan när skotten avlossades. Han menar att han den natten var på sin gård och rökte cannabis md två vänner.

Men tingsrätten bedömer hans berättelse oförenlig med de vittnen han åberopat, på flera delar. Samtliga vittnen har också gett vaga berättelser om kvällen i fråga.

Att hans DNA fanns på vapnet menar han kan bero på att han tidigare kan ha hanterat det. Han har uppgett att han är vapenintresserad och att det förekommer vapen i vissa av hans kretsar.

ANNONS

En uträkning utifrån hur många vapen som finns i omlopp i Stockholms-området, som NFC har gjort, visar att det är 265 gånger mer sannolikt att hans DNA ska ha hamnat på vapnet vid mordet, än vid ett tidigare ställe.

Döms till 18 års fängelse

Straffet blir 18 års fängelse och 26-åringen ska dessutom betala ett skadestånd på totalt 422 000 kronor till Shayan Gaffs familj.

– Tingsrätten gav mannen de längsta tidsbestämda straffet som lagen medger. Jag yrkade på livstid, men 18 år är ett långt straff, säger åklagaren.

Att straffet blir så pass långt beror på att tingsrätten gör bedömningen att mördaren har visat en särskild hänsynslöshet.

”Det har varit fråga om en ren avrättning och utredningen talar därtill med styrka för att det skett ett misstag och att skytten tagit fel på person” står det i domen.

26-åringen får stanna i häktet tills dess att domen vinner laga kraft.

Pekades ut anonymt

Enligt åklagaren ska den dömde mannen, tillsammans med två andra personer, ha letat efter mordvapnet med metalldetektorer i ett skogsparti i Vårby tre dagar innan mordet.

Tre dagar efter skjutningen fick polisen in ett anonymt tips via ett formulär på sin hemsida. Tipsaren menade att Shayan Gaff sköts av misstag och uppgav förnamn och bostadsområde för den man som nu har dömts.

Polisen har försökt ta reda på vem som lämnade tipset men har inte lyckats.

Sköts av misstag

Shayan Gaff, hade varit på ett kafé i Segeltorp med sin kusin när han sköts ihjäl med minst tolv skott, en söndagskväll i oktober i fjol. De flesta träffade honom i ryggen.

Hans sista ord ska ha varit ”Varför Gud”.

Både polis och åklagare menar att Shayan sköts av misstag, eftersom han inte hade några kriminella kopplingar. Det tilltänkta mordoffret ska istället ha varit en av de två personerna som sköts ihjäl i en bil i Hallonbergen, tre veckor efter mordet på Shayan.

Åklagaren har åberopat bilder på Shayan Gaff och mannen som mördades i Hallonbergen, som var lika varandra utseendemässigt.

Hämnd för skjutning 2017

Personen som mördades i Hallonbergen hade kopplingar till ett gäng i Hagsätra. Åklagaren menar att motivet till mordet i Hallonbergen, och då även mordet på Shayan som sköts av misstag, var att hämnas. I januari 2017 sköts en man med kopplingar till nätverket i Vårby, som avled av skadorna.

Då misstänktes en person med kopplingar till Hagsätra-nätverket för mordet.

Avlyssnade samtal under natten då Shayan sköts, mellan vänner till den man som mördades i Hallonbergen, tyder på att de trodde att det var deras vän som sköts.

”Jag tänker 3-3”, ”Vårby-Hagsätra” och ”på en gång bom bom” var några av sakerna de sa.

Tingsrätten bedömer motivet som troligt. Förundersökningen om dubbelmordet i Hallonberget pågår fortfarande.

Tidigare dömd för vapenbrott

Sen december har den nu 26-åriga mannen suttit häktad, misstänkt för mordet på Shayan Gaff.

Bara två månader innan mordet släpptes han ur fängelset efter att ha avtjänat ett straff för bland annat grov misshandel och grovt vapenbrott, han hade ett skarpladdat halvautomatiskt vapen i sitt hem.

Under utredningen har ytterligare sju personer, mellan 15 och 25 år gamla, misstänkts för medhjälp till mordet.

 

ANNONS