ANNONS

16-åringen döms till vård för mordet på Peter Plax

Domen mot Peter Plax mördare kommer. 18/11 2019
Här, på en höjd ovanför Rösjön, slogs Peter Plax ihjäl med en yxa av sin kompis.
Peter Plax, 16, mördades med en yxa i augusti. Nu har domen fallit för hans jämnåriga klasskamrat – han döms till rättspsykiatrisk vård.
ANNONS

16-åringen som stod åtalad för mordet på Peter Plax, 16, dömdes i dag för mord och förberedelse till mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Därmed döms han på bägge åtalspunkterna. Han ska också betala skadestånd till målsägandena. Nu döms han till rättspsykiatrisk vård eftersom han lider allvarlig psykisk störning.

Rättegången har varit svår för de inblandande

Anders Dereborg, lagman

Rättegången mot 16-åringen började den första november och varade i tre dagar.

– Rättegången har varit svår för de inblandande. Den har rört plötsligt och brutalt våld från en 16-åring som lett till en lika ung människas död. Påföljden framstår som den lämpligaste, säger lagmannen Anders Dereborg i en kommentar.

16-åringens advokat, Rickard Appelberg, kan i nuläget inte kommentera domen.

– Jag kan inte säga så mycket än. Jag ska precis besöka min klient och gå igenom domen och prata med honom om den, säger Rickard Appelberg till Mitt i.

Då vet ni inte om ni kommer att överklaga?

– Nej, det har vi inte bestämt. Jag måste höra med honom vad han tycker om domen och hur han ställer sig till ett överklagande.

ANNONS

Från mordlarm till rättegång – därför dödades Peter Plax

Ville döda någon

Det var mitt under sommarlovet, den andra augusti, som två Danderydskompisar träffades för att åka och bada vid Rösjön i Sollentuna. Den kvällen slutade med att Peter Plax, 16, blev ihjälslagen med en yxa.

Peter Plaxs jämnåriga klasskamrat ringde själv till 112 för att berätta att han hade mördat en person. Anledningen var att han ville döda någon sa han till polisen.

16-åringen greps på plats och har sedan dess suttit häktad. Under tiden har en sinnesundersökning gjorts som visar att 16-åringen lider av en allvarlig psykisk störning och därför inte kan dömas till fängelse.

Tingsrätten skriver i domen:

”Han döms därför till rättspsykiatrisk vård. På grund av återfallsrisken i allvarlig brottslighet ska vården vara förenad med särskild utskrivningsprövning”.

Peter Plax begravdes den 13 augusti vid Danderyds kyrka. Bara ett par hundra meter från Mörby där han bodde, gick i skolan och på fritiden spelade basket på skolgårdarna.

ANNONS