35-åringen frias av hovrätten för Östbergamordet

Flyktbilen blev kopplingen till 35-åringen.
Flyktbilen blev kopplingen till 35-åringen.
En 21-årig man sköts till döds i ett garage i Östberga i augusti 2017.
En 35-årig man dömdes för medhjälp till mord till 12 års fängelse av tingsrätten.
På tisdagen frikändes han helt av Svea hovrätt.

Det var i augusti 2017 som en 21-årig man sköts till döds i ett garage i Östberga. 21-åringen träffades med tio skott i huvudet och överkroppen. Ett barn blev vittne till mordet som beskrevs som en ren avrättning.

I december 2018 dömdes en 35-årig man för medhjälp till mord till 12 års fängelse. 35-åringen knöts till dådet genom bilen som användes vid skjutningen. Det kunde inte bevisas att det var han som sköt, men rätten ansåg att det inte fanns någon annan rimlig förklaring till hans inblandning än att han ville underlätta gärningen.

Domen överklagades av såväl försvaret som åklagaren till hovrätten.

Frikänns helt

Den 8 februari beslutade Svea hovrätt att han skulle försättas på fri fot. Idag, den 19 februari, kom hovrättens dom: Han frikänns helt.

Hovrätten delar tingsrättens bedömning att det inte är bevisat att mannen har varit skytten, och gör därmed bedömningen att han därför inte ska dömas för mord och försök till mord. I likhet med tingsrätten anser hovrätten att det är bevisat att mannen åtminstone vid något tillfälle har disponerat bilen som skytten färdades i och vidtagit åtgärder för att mörklägga bilen och för att den senare skulle kunna eldas upp.

Hovrätten anser dock inte att det är bevisat att mannen har haft någon kännedom om eller delaktighet i själva skjutningen eller planeringen av denna. Hovrätten kommer därför till slutsatsen att det inte är bevisat att mannen har haft uppsåt till att främja mordet och mordförsöken. Hovrätten frikänner alltså mannen från åtalet i dess helhet.