ANNONS

16-åringens egna ord: Så planerade han mordet på Peter Plax

Peter Plax från Danderyd mord med yxa invid Landsnoravägen nära Rösjön i Sollentuna.
Peter Plax från Danderyd mördades av sin klasskamrat med en yxa invid Landsnoravägen nära Rösjön i Sollentuna.
En 16-åring från Danderyd åtalades i veckan för mordet på Peter Plax, 16. I förhör berättar han om sin plan, och säger att han kände för att döda någon, men inte vet varför.
ANNONS

Under sommarlovet, den 2 augusti, träffades två klasskompisar från Danderyd för att äta pizza och bada. Sedan inträffar något som har fått många att fråga sig varför. Peter Plax, 16, mördas med en yxa en liten bit ifrån Rösjön i Sollentuna.

Här är den misstänkte 16-åringens egna ord om mordet, från förhören i polisens utredning.

Sedan skolavslutningen har 16-åringen till och från haft funderingar på döda någon alternativt att ta sitt eget liv. Tankarna fanns där då han ofta tittade på klipp på internet som visade verkliga skjutningar, avrättningar och tortyr.

Mordtankarna kom och gick och i slutet på juli började 16-åringen planera för att döda någon. Han hade sökt på internet om tillvägagångssätt för att döda någon och vilka konsekvenser det ger.

16-åringen skrev enligt förhören ner en inköpslista som polisen senare hittade hopskrynklad i hans översta skrivbordslåda. Han köpte yxa, såg, kniv, hammare, sax och munskydd.

Peters mamma om tragedin: ”Inga signaler på att något var fel”

Pizza blev Peters sista måltid

Att det blev Peter Plax var bara slumpen.

I början på veckan hade 16-åringen försökt att träffa en annan kompis, en 18-årig vän. Det blev inte så att de träffades och då skickade han sms till Peter och frågade om de skulle ses och äta och bada. Så blev det nästan.

ANNONS

När kompisarna träffades utanför Peter Plax bostad hade 16-åringen mordvapnet med sig i en ryggsäck. De cyklade till en pizzeria i Enebyberg och åt. Vädret var lite ostadigt och efter de hade ätit cyklade Peter hem. Det var inget badväder just då.

Efter en stund ville 16-åringen ändå genomföra mordet så han kontaktade Peter igen. De möttes då upp vid en rondell vid Danderydsvallen och cyklade till Rösjön i Sollentuna. En plats de förut hade cyklat förbi och sett att det var en fin badplats.

16-åringen berättar i förhören att han tidigare under veckan hade varit vid platsen för mordet och hittat en höjd som han tyckte var ett bra ställe att utföra dådet på.

Peter Plax från Danderyd mord med yxa invid Landsnoravägen nära Rösjön i Sollentuna.

Den lilla höjden vid Landsnoravägen i Sollentuna. Foto: Åsa Sommarström

Höggs ihjäl med minst sju hårda yxhugg

När de kom fram till Rösjön badade 16-åringen lite medan Peter stod på land. Efter doppet tog 16-åringen med Peter upp på höjden och de satte sig och pratade om genetik. Då bestämmer sig 16-åringen, det är nu han ska mörda.

– Jag tänkte att det skulle vara lättare att döda en vän, för det skulle vara svårare att få en främling att lägga sig ner, säger 16-åringen i polisförhöret.

Peter såg inte när 16-åringen plockade fram yxan ur väskan och högg honom med flera hårda hugg. Peter fick omfattande skador.

Längre än mordet hade inte 16-åringen planerat, enligt förhören. Han säger till polisen att han inte tänkte rymma, utan att han ville hamna i fängelse.

Innan mordet på Peter hade han planerat för att skada andra vid Rösjön, men det hade blivit mörkt och 16-åringen säger att han tyckte det var otäckt att döda Peter och kände inte för att attackera andra.

Då ringer han i stället 112 och säger att han har mördat en person med en yxa. Han säger också att han inte vet varför.

Från att Danderydspojkarna kom till Rösjön var allt över på en kvart.

Rättegång inleds i november

En rättspsykiatrisk utredning har gjorts av 16-åringen som konstaterar att han lider av en allvarlig psykiskt störning.

Rättegången inleds den 1 november och väntas pågå i tre dagar plus en reservdag. Med anledning av den psykiska störningen kommer åklagaren troligtvis inte att yrka på fängelsestraff.

Rektorn om mordet på Peter, 16: ”Viktigt att visa medkänsla”