ANNONS

16-åringens tänkta mordoffer: ”Hade varit hemskt för mamma”

Peter Plax från Danderyd mord med yxa invid Landsnoravägen nära Rösjön i Sollentuna.
16-åringen berättade att han hade hittat en perfekt plats vid Rösjön där det inte rörde sig så mycket människor.
Peter Plax misstänkte mördare ville döda någon och förstavalet var egentligen en 18-årig skolkompis från Djursholm.
Här berättar kompisen om tankarna runt mordet vid Rösjön i Sollentuna.
ANNONS

De har varit kompisar sedan lågstadiet. Det gjorde att 18-åringen också var Peter Plax misstänkte mördares förstaval av mordoffer. 16-åringen säger i förhör att han kontaktade 18-åringen för att han tänkte döda honom.

Varför han valde en nära vän som offer för hans dåd förklarar 16-åringen själv i polisförhöret. Det skulle vara lättare att döda en vän, någon som litade på honom och som han kunde få till den tänkta mordplatsen.

Han hade bestämt sig. Den mordmisstänkte 16-åringen var fascinerad av klipp på internet som visade verkliga avrättningar, tortyr och skjutningar.

Han ville själv döda någon.

16-åringens egna ord: Så planerade han mordet på Peter Plax

Det kunde ha blivit 18-åringen

Den misstänkte mördaren hade valt ut sin 18-årige vän och ville träffa honom. Tre dagar innan mordet på Peter Plax fick 18-åringen ett sms från 16-åringen.

– Han ville dra till stan och käka. Sedan skulle vi gå till ett badställe, Rösjön, där hade han hittat ett bra ställe där man kunde se över vattnet, säger 18-åringen i polisförhöret.

De två vännerna träffades under torsdagen vid Mörby och cyklade till en korvkiosk på Östermalm för att äta. På väg tillbaka frågade 18-åringen om de skulle bada men 16-åringen behövde i så fall åka hem först och vara hemma en timme innan de kunde cykla till Rösjön.

ANNONS

Det tyckte 18-åringen blev för jobbig så de skiljdes åt och bestämde att de kanske skulle ses på fredagen i stället. Så blev det inte.

18-åringen hörde inte av sig på fredagen då han var med annan kompis i stället. 16-åringen fick då kontakt med Peter Plax i stället, cyklade till Rösjön och dödade honom.

Förstod att det var 16-åringen som mörade Peter Plax

Under fredagen, samma dag som mordet på Peter, fick 18-åringen ett sms från 16-åringens mamma vid halv ett-tiden på natten. Hon undrade om han visste var hennes son var. Det visste inte 18-åringen.

Dagen efter fick 18-åringen redan på vad som hade hänt med hans vän Peter. Då kopplade han ihop mordplatsen och sms:et från 16-åringens mamma och förstod  att det var 16-åringen som låg bakom mordet.

Först fick jag en chock, trodde inte att det var han utan någon annan gärningsman, sedan grät jag

Peter Plax 18-åriga vän

– Först fick jag en chock, trodde inte att det var han utan någon annan gärningsman, sedan grät jag, säger han i förhör.

Han förstod också att det kunde varit han själv som blivit mördad om inte han hade cyklat hem. Men i förhöret säger han att det ”inte sitter i hjärnan”.

– Jag kan inte föreställa mig att han skulle döda mig. Det hade varit hemskt för mamma.

Peters mamma om tragedin: ”Inga signaler på att något var fel”