Min lokala hjälte

17-årings döms för rån vid fritidsgård

17-åringen dömdes i Svea Hovrätt i förra veckan.
17-åringen dömdes i Svea Hovrätt i förra veckan.
Järfällabon gav sig på skolkamraten utanför en fritidsgård i Kungsängen, och tvingade honom att kyssa hans sko.
Därefter rånade han pojken på hans kläder.
Nu döms 17-åringen i hovrätten.

Händelsen inträffade i oktober förra året, utanför en fritidsgård i Kungsängen. 17-åringen ska, tillsammans med flera andra pojkar, ha attackerat en skolkamrat i samband med fritidsgårdens stängning och tvingat honom att lämna ifrån sig sin keps och tröja.

Vid rånet blev pojken sparkad i magen och hotad av de andra pojkarna. Han ska också ha tvingats kyssa den dömde 17-åringens sko. Händelsen filmades av gärningsmännen.

Enligt domen ska den rånade pojken ha berättat om ett annat rån som pojkarna planerade. Han ska också ha anklagats för att tala illa om personer från 17-åringens hemkommun Järfälla. 17-åringen och hans kompisar blev arga, och bestämde sig för att ge sig på honom.

Järfällabon har erkänt handlingarna men anser att händelsen ska rubriceras som misshandel, olaga hot och stöld, snarare än rån. Men hovrätten håller inte med och dömer honom för rån och olaga tvång. Han ska nu betala 13 600 kronor i skadestånd till pojken och avtjäna 90 timmar i samhällstjänst.

Inledningsvis åtalades flera andra pojkar för rånet, men frikändes i tingsrätten. En av pojkarna som anklagas för att ha sparkat pojken i magen omfattas inte av hovrättsdomen.