Arkitekt står upp för sitt ”osthus”

Mattias Litström tycker inte att huset ser ut som en ost – men har inget emot att man kallar det så. ”Man ska kunna sitta i de runda fönstren och blicka ut över parken, kanske medan man pluggar”, säger han.
Mattias Litström tycker inte att huset ser ut som en ost – men har inget emot att man kallar det så. ”Man ska kunna sitta i de runda fönstren och blicka ut över parken, kanske medan man pluggar”, säger han.
Hånat, utskällt och ratat.

Kritiken mot ”Osthuset” i Gubbängen har varit hård – men det finns även de som gjort tummen upp för bygget.

Lokaltidningen Mitt i har träffat hjärnan bakom huset – arkitekten Mattias Litström.

Vi möter honom på Utopias arkitekters kontor på Kungsholmen. Han verkar ta stormen med ro.

– Arkitektur väcker känslor. Det påverkar så klart människor som bor där och det har jag respekt för, säger han.

I en annan del av staden, i Gubbängen, finns ett stort plakat uppsatt med texten ”Stoppa osthuset”.

Huset ska bestå av 42 studentlägenheter och är tänkt att placeras i parken vid tunnelbanans södra entré.

Vid samrådsmötet i slutet av mars var stämningen upprörd. Arkitekten Stina Stensland, som bor i området, höll i en presentation där hon visade hur platsen kommer att se ut efter bygget med hjälp av en 3D-animation. Vid slutet av mötet var Farsta stadsdelsnämnd enig om att huset inte borde byggas.

– Jag skäms över min yrkeskår. Man förstör hela Gubbängens ansikte och hela omgivningen. Det är en väldigt stort byggnad i en väldigt liten park, man kan inte bortse från konsekvenserna, säger Stina Stensland.

Mattias Litström menar där­emot att huset är väldigt smalt i sin form och att parken fortfarande kommer att kunna användas av alla boende i området.

– För oss var det viktigt att inte göra intrång i parken. Men man kan inte vinna allas hjärtan. Det handlar alltid om tycke och smak. Vi har inga problem med konstruktiv kritik, men det får gärna vara rätt nivå på det, säger Mattias Litström.

Han säger att det inte är ovanligt att grannar reagerar starkt när man bygger.

– Det är mycket känslor, folk blir arga. Men det är också oftast de negativa rösterna som hörs mest, säger han.

I Facebook-gruppen ”Gubbängen Förort när den är som bäst” förs heta diskussioner om huset. Åsikterna är splittrade. ”Bygg för framtiden, bygg för studenter” är en kommentar, ”Säg hej då till kulturhistoriska värden, välkommen rymdosten” är en annan.

Mattias Litström berättar att många har hört av sig.

– Många tycker att det är fint och att det är bra att vi bygger för studenter så nära t-banan. Huset sticker ut, men det är ett medvetet ställningstagande. Man måste våga vara lite lekfull, säger han.

Fakta

Studenter ska flytta in i Gubbängen

Två studenthus, det så kallade osthuset och legoladan, planeras vid södra t-banestationens entré i Gubbängen. Varje hus får 42 lägenheter, alltså totalt 84.

Planerad byggstart är 2016 och inflyttning 2017.

Skönhetsrådet anser att osthuset är felplacerat och bör tas bort ur byggplanen. Legoladan är okej om den anpassas mer till befintlig bebyggelse. Stadsdelsnämnden ställer sig bakom Skönhetsrådets linje.

Stadsdelsnämnden och Skönhetsrådet är remissinsatser. Beslutet klubbas i slutändan av stadsbyggnadsnämnden.