ANNONS

Arkitekter rasar mot byggplaner vid Marabouparken

Marabouparken, i bild Henri Laurens skulptur Undinerna. På kullen ovanför står Ivar Johanssons Kungen rider.
Marabouparken, i bild Henri Laurens skulptur Undinerna. På kullen ovanför står Ivar Johanssons Kungen rider.
Sundbybergs stad vill göra Marabouparken mer central, bland annat genom byggnation mot vattnet.

Fyra landskapsarkitekter varnar nu för konsekvenserna av stadens förslag.

– Det är ett ingrepp i parken, säger landskapsarkitekten Anders Kling.
ANNONS

Marabouparken har lyfts fram som en viktig pusselbit i Sundbybergs nya stadskärna. I det förslag som i fyra veckor varit ute på samråd får parken en ny entré från sjösidan där ett antal byggnader också uppförs. Med nya gator och gränder runt parken vill staden ytterligare ge parken fokus.

Men nu hissar tre landskapsarkitekter och en docent i konstvetenskap från Stockholm varningsflagg för att förslaget istället kan förstöra parken.

– Marabouparken är en av de kulturhistoriskt mest värdefulla parkerna i hela Stockholmsområdet. Den föreslagna bebyggelsen och vägdragningar längs med parken skulle förändra den helt och hållet, säger Anders Kling, landskapsarkitekt på LAR/MSA.

Konsekvenserna vore både estetiskt och funktionellt negativa, anser de. Och heller inte i linje med Marabouparkens ursprungliga idé. ”Marabouparken är först och främst ett skådebröd, en park att flanera runt i, en känslig miljö som inte tål de belastningar föreslagen exploatering skulle medföra”, skriver de i ett inlägg.

– Det är ett ingrepp i parken, parkyta tas ju i anspråk för att bygga väg. Det ändrar inramningen, idag är det grönt med träd och buskar. Med hus och väg får parken helt andra förutsättningar. Parken är också gjord för försiktig användning. Med hus tätt inpå skulle den få ett helt annat tryck på sig.

Med det menar skribenterna dock inte att intentionen att göra Marabouparken mer tillgänglig är fel.

– Det är bra att fler får tillgång till parken, men det är viktigt att de är medvetna om vad de gör, säger Anders Kling.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.