Min lokala hjälte

Arkitekter utbildas i betongkub på taket

I höst förlägger KTH Arkitekturskolan stora delar av sin utbildning till Fittja.

Nu hoppas skolan att klassrummet hamnar i en betongkub på taket till Ungdomens hus.

I tre år satsar KTH Arkitekturskolan på att förlägga undervisningen för skolans fyror och femmor till Fittja. Förhoppningen är att en trist betongkub på taket till Ungdomens hus blir klassrum.

– I dag är det bara ett förvaringsrum för möbler där. Vi för samtal med Botkyrka kommun, Botkyrkabyggen och Ungdomens hus om att få använda lokalen, säger Tor Lindstrand som är lektor och ledare för utbildningen.

Det är inte första gången undervisningen som vanligtvis håller till på Östermalm lämnar innerstan. Tidigare har man bedrivit undervisning i både Haninge och Tensta.

– Jag har märkt att det ofta är ett stort avstånd mellan skolan och de studieobjekt som vi studerar. Resultatet blir ofta bättre om studenterna är närmare platserna de jobbar med, säger Tor Lindstrand.

Eleverna ska ta fram förslag, ritningar och modeller för objekten.

– Studenterna behöver vara på plats en längre tid för att förstå hur ett område fungerar och används av besökarna under olika delar av dygnet och olika delar av året. Först då tror jag vi har kunskap nog för att föreslå förändringar.

Minst två dagar i veckan ska eleverna vara på plats i Fittja. Utbildningen kommer att resultera i en mängd modeller och ritningar.

– Vi kommer att jobba med Botkyrka som område, framför allt norra Botkyrka.

Första året i Fittja ska studenterna ha bostäder som tema. Andra året tar de sig an allmänna platser som torg och bibliotek. Temat för det tredje året är ännu inte bestämt.

– Vi kommer att producera massor med kunskap under de här åren. Vi ska hitta ett sätta att dokumentera och arkivera studenternas arbeten och sedan överlämna det till exempelvis kommunen.

Om skolan lämnar Fittja efter tre år eller stannar kvar kommer att bestämmas senare.