Här arkitekternas favorithus i innerstan

Zenhusen i Norra Djurgårdsstaden.
Zenhusen i Norra Djurgårdsstaden.
Chokladfabriken på Kungsholmen.
Chokladfabriken på Kungsholmen.
Ett radhus i Norra Djurgårdsstaden och en godisfabrik på Kungsholmen kan prisas.
Bostäderna utmanar rådande ideal, tycker juryn.

Bransch- och fackorganisationen Sveriges Arkitekter ska dela ut Bostadspriset 2017 till några projekt i Sverige som man tycker sticker ut extra mycket på ett positivt sätt.

Och Stockholms innerstad har fått två av tre nomineringar.

Choklad och radhus

Det handlar om den ombyggda Chokladfabriken, i hörnet Fridhemsgatan och Industrigatan på Kungsholmen, och om Zenhusen som är exklusiva radhus i Norra Djurgårdsstaden.

– Trenderna i bostadsbyggandet i Sverige har under en tid varit att vi bygger en relativt ensidig produkt. De projekt som juryn valt att premiera är bostäder som vågar utmana bilden av en förmodad förväntan, framför allt i synen på rummens organisation och proportioner, säger juryns talesperson Kajsa Crona i ett pressmeddelande.

Den tredje nominerade är ett äldreboende i Örebro. Priset delas ut under Arkitekturgalan den 28 november på Cirkus.

Fakta

Motiveringarna

Chokladfabriken

Ur juryns motivering: ”En före detta chokladfabrik från 1920-talet och ett kontorshus från 1970-talet har gjorts om till 85 bostäder i ett nyskapande projekt. Med en välfunnen balans mellan gammalt och nytt och en snillrik atriumlösning lyckas projektet nytolka platsens själ. Chokladfabriken visar en väg framåt inom ombyggnad som branschen behöver bli bättre på.”

Zenhusen

Ur juryns motivering: ”Zenhusens två längor med 18 bostäder i Norra Djurgårdsstaden är ett skickligt svar på en mångfasetterad stadsplan och ett välhanterat möte mellan den nya stadsdelen och det pastorala landskapet. Bebyggelsen består av radhus som delvis staplats på varandra. Arkitekterna har laborerat med husens volymer för att maximera utsikten, så har även en tilltalande variation i höjd och djup uppnåtts.”

Källa: Sveriges Arkitekter