Arkitekturmuseet firar 50 och bjuder på entrén

I helgen firar Arkitekturmuseet 50-årsjubileum med att erbjuda fri entré, debatt och bytes-loppis. Dessutom gläntar museet på dörren till magasinen med ritningar av stans byggnader.

Det är ett ibland hårt kritiserat museum som nu fyller år. En recensent skrev om den senaste egenproducerade utställningen ”Livsmedel” att hon trodde sig utsatt för ett skämt eftersom den var så slarvigt gjord.

– Det är klart att det inte är roligt att bli så kritiserad. Men faktiskt fanns det även mer positiva recensioner av utställningen. Den ska också kompletteras med mer inslag av design till helgen, säger Monica Pourshahidi, samordningsansvarig för museet.

Arkitekturmuseet har sedan 2010 även i uppdrag att visa just design, något som ännu inte är så känt. I höstens budgetproposition föreslår kulturdepartementet därför att museet ska döpas om så att designuppdraget tydligare framgår.

I förra veckan gick museet också ut och föreslog att man skulle få en egen entré. Idag har man en gemensam kassa med Moderna museet.

– För vår del är det ingen kostnadsökning. Vi har redan värdpersonal och de kan fortsättningsvis även ta betalt, säger Monica Pourshahidi.

Det finns också förslag om att en del samlingarna ska flyttas ner till lokaler i Småland, något som Sveriges Arkitekter starkt motsätter sig. Grunden i samlingarna, som omfattar tre miljoner ritningar och handlingar, består av donationer från detta yrkesförbund och i helgen kan den intresserade allmänheten komma in i ett av magasinen och titta.

Till det som visas hör Cyrillus Johanssons ritningar av det så kallade Centrumhuset i hörnet Kungsgatan-Sveavägen och Lars Israel Wahlmans ritningar till Engelbrektskyrkan.

I helgen blir det gratis inträde till Arkitekturmuseet på Skeppsholmen.

Fakta

137 000 besökare

Arkitekturmuseet hade förra året 137 000 besökare. Det var en ökning med 80 procent på två år, men ändå bara en tredjedel av de 392 000 man hade 2006, när museet hade fri entré.

87 procent av besökarna är utländska.

Flest besökare kommer i december, när den populära pepparkakshustävlingen anordnas.