Arkitekturskolan byggs om

Gamla Arkitekturskolan på Östermalmsgatan byggs om invändigt, men inte utvändigt.
Gamla Arkitekturskolan på Östermalmsgatan byggs om invändigt, men inte utvändigt.
Arkitekturskolan byggs om och blir ett mötescentrum.

Men den bespottade byggnaden får inte nytt utseende.

Arkitekturstudenterna i Stockholm ska flytta in på KTH:s campus i en nybyggd institution. Därför ska gamla Arkitekturskolan vid Östermalmsgatan 26 byggas om.

Det är fastighetsbolaget Akademiska hus investerar drygt 240 miljoner kronor och huset ska nu kallas ”A house”. Tanken är att kåken ska bli ”ett kreativt kluster av stiftelser, storföretag, entreprenörer, studenter, forskare och konstnärer”, enligt Akademiska Hus.

– Vi vill skapa en plats som är motor för kreativ utveckling. Huset blir en naturlig förlängning av den utveckling av campusområdena i Stockholm som vi har drivit tillsammans med universiteten och där ett viktigt mål är att integrera dessa i mycket högre grad i den omgivande staden, säger Erik Westin, biträdande regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm i et pressmeddelande.

Arbets- och mötesplatser ska finnas i byggnaden. Men även publika ytor för studenter, forskare och allmänheten planeras. Dessutom ska det bli ett kafé och en restaurang.

Byggnaden har flera gånger utsetts till Stockholms fulaste hus. Men när studenterna nu får nya studentlokaler vid KTH finns inga planer på att ändra fasaden på den ofta bespottade och kritiserade byggnaden.

– Att huset är välkänt och väcker känslor är inte något negativt, tvärtom. Men skälet till att utveckla A house just här är inte för att rehabilitera huset på något sätt. Byggnaden har redan en idealisk struktur för att skapa en inkluderande plats för innovation och ny kunskap, säger Erik Westin.