ANNONS

De vill skapa årlig sommarfestival i Bandhagen

Issam Hariri och Alexander Roka, inför stor ungdomsfestival i Bandhagen.
Issam Hariri och Alexander Roka på basketplan utanför deras arbetsplats, Bäckahagens skola
I augusti anordnar Issam Hariri och Alexander Roka en gratisfestival för barn och unga i Bandhagen. Tillsammans med olika lokala föreningar vill de inspirera ungdomar till en mer aktiv livsstil.
ANNONS

Fritidspedagogerna Issam Hariri och Alexander Roka på Bäckahagens skola är båda 24 år och uppvuxna i Skärholmen.

När de sett tillbaka på sin egen uppväxt har de dragit vissa slutsatser – som att det behövs mer gratisaktiviteter för barn och unga. Därför har de startat föreningen, Ung fritid, som nu anordnar en gratisfestival från 5 till 9 augusti på Bandängens parklek i Bandhagen.

– Vi startade föreningen för att kunna driva vidare vårt mål om att skapa en mer meningsfull fritid för barn och unga, säger Issam Hariri.

Det svåra har varit att hitta en möteslokal. I fjol ordnade Issam och Alexander en två-dagars festival på Bäckahagens IP som fick omkring 1 000 besökare.

– Vi hoppas att detta är något som kan växa mer och mer för varje år. I år har vi sju föreningar som ställer upp, varav vissa ska komma med mer än en sektion, säger Alexander Roka.

Han berättar att samarbetet med Högdalen AIS, HAiS har betytt mycket för dem.

– Det är en stor lokal klubb med flera olika idrotter, som även har ett starkt inflytande i området, vilket har varit till stor hjälp. Vi har fått väldigt många bra samarbetspartners i år, säger Alexander Roka.

ANNONS

Både Issam och Alexander har arbetat med Mitt127-festivalen. Därifrån har de fått mycket inspiration och nya idéer.

– Det vi tycker är synd med stadsfestivaler, som för övrigt är bra på sitt sätt, är att det mest blir lite häng för besökarna. De kanske kastar en basketboll, sitter på en saccosäck och lyssnar på en artist, sedan går de hem, säger Issam Hariri.

Skillnaden mellan Ung fritids festivaler och många andra festivaler i stan är att Issam och Alexander har ett tydligt mål för besökarna – att de ska gå med i någon av föreningarna som deltar. Samt att besökarna har en meningsfull fritid och ett bra avslut på sommaren där ekonomiska förutsättningar inte spelar någon roll.

– Konceptet med festivalen är att den är hälsofrämjande, alltifrån aktiviteterna till maten är hälsofrämjande och bidrar till utvecklingen för barn och ungdomar, skriver Issam Hariri i ett mejlsvar.