ANNONS

Armando hjälper män att lämna våldet bakom sig

Armando från Sundbyberg stöttar män på mansjouren
Armando leder gruppsamtal mellan män som vill lämna våldet.
Som barn upplevde Armando våld i hemmet och när han pluggade insåg han att han vill kämpa för jämställdhet.
Då hittade han till mansjouren och som volontär hjälper han män att komma bort från våldsspiraler.
ANNONS

Varje torsdag åker Duvbobon Armando Osses till mansjouren i Hornstull för att hålla gruppsamtal med män som vill ha hjälp att lämna våld och destruktiva beteenden.

– Det är okej att bli ledsen eller förbannad men du får aldrig hota någon annan under gruppsamtalet. Men blir du så arg att du sprakar på dörren är det okej, blir det för mycket för någon annan kan man alltid gå in i köket och ta en paus.

Genom att höra alla historier från killarna inser jag själv vilka misstag jag gör och växer som människa.

Armando Osses

Vill kämpa för jämställdheten

Men att någon gråter under samtalen är väldigt ovanligt berättar Armando, den vanligaste reaktionen är sammanbiten ilska.

– Inte ens här där vi är tydliga med att det är tillåtande rum är det lätt att gråta för män. Så är killar programmerade, när något jobbigt händer är det inte okej att gråta utan du ska bli arg och ge igen.

Här är hela listan för dig som vill bli volontär

 

ANNONS

När Armando pluggade ledsnade han på de orättvisor som finns i samhället, att på grund av att någon är kvinna påverkar det ens karriärväg, den vård man får och tryggheten man upplever.

– Jag kommer själv från en familj där jag såg min far använda våld mot min mamma, mina syskon och mig själv.

Män är inte bara förövare

 Jag kommer själv från en familj där jag såg min far använda våld mot min mamma, mina syskon och mig själv. Foto: Åsa Sommarström

 Jag kommer själv från en familj där jag såg min far använda våld mot min mamma, mina syskon och mig själv. Foto: Åsa Sommarström

Därför vände han sig till tjejjourer, för att engagera sig för jämställdhet. Så hittade han till mansjouren.

– Det var först då jag insåg att det samhälle vi lever i har snäva roller både för kvinnor och män. Mansrollerna är skadliga. Män är inte bara förövare utan tittar man på statistiken är det tydligt att vi män inte mår bra.

En stor del av arbetet riktar sig mot våld, både förebyggande arbete och samtal med personer som söker hjälp. En del av problemet är att det är svårt för män att prata om vad som händer, känslorna bakom våldet.

– Förut hade man mer fokus på våldsoffer men nu har samhället börjat titta mer på vilka som är förövarna. Alla känner någon som har blivit våldtagen men ingen känner en våldtäktsman – det är omöjligt.

När en öppnar upp delar flera med sig

Armando berättar att en teknik för att männen att öppna upp är att fortsätta ställa följdfrågor: vad är det som händer? Varför blir du arg? Vad känner du egentligen? Sorg? Rädsla?

– Det den sekundära känslan som kommer fram. Ilska är en reaktion och vi kan alltid styra våra reaktioner och välja hur vi ska reagera på en situation eller våra känslor.

Det blir som kompisar när man ses varje vecka

Armando Osses

Ofta blir det kedjereaktioner så att fler öppnar upp när en delar med sig.

– Jag lär mig massor om mig själv. Genom att höra alla historier från killarna inser jag själv vilka misstag jag gör och växer som människa.

Göra gott är som knark – rena dopaminduschen

Det blir en varm gemenskap

Även om drivkraften för Armando är att kämpa för ett jämställt samhälle är det bästa med engagemanget den värme och den gemenskap han möter, både från andra volontärer och männen som söker stöd.

– I våras var det fyra fem killar som kom hit regelbundet men nu har de slutat komma. Vi saknar dem, det blir som kompisar när man ses varje vecka. Samtidigt vet vi att de inte kommer hit för att de nu är starka och trygga i sig själva och det känns jätteskönt.


Vill du läsa om fler volontärer?

Fakta

Mansjouren

Mansjouren är en religiöst och politiskt obunden ideell förening som startade 1987.

De erbjuder stöd genom en jourtelefon, enskilda samtal eller gruppsamtal.

Mansjouren stöttar män som mår dåligt, har upplevt en kris eller vill lämna destruktiva beteenden som våld. De har en del öppna samtalsgrupper där alla ämnen får avhandlas och en del mer nischade, som pappagruppen.

Alla volontärer får gå en samtalskurs. Man kan som volontär leda samtal på plats eller ta emot telefonsamtal över jourtelefonen.

Läs mer: https://www.mansjouren.se

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.