Aron Andersson skidar till sydpolen

Aron Andersson på toppen av Kebnekaise.
Aron Andersson på toppen av Kebnekaise.
Den rullstolsbundne äventyraren Aron Andersson från Täby har presenterat något han kallar sitt livs största äventyr. I vinter ska han skida över 600 kilometer på Antarktis för att nå Sydpolen. Syftet är att samla in pengar till Barncancerfonden.

Aron Andersson har flera äventyr bakom sig. Han har bland annat genomfört en svensk klassiker, cyklat till Paris och år 2013 blev han den förste personen i rullstol som bestigit Kebnekaise.

Nästa äventyr kommer att bli både farligare och större än något han tidigare gjort.

Tillsammans med sitt team ska han åka skidor 640 kilometer i extream förhållanden, från Leverett glaciär, över de transantarktiska bergen till Sydpolen. Aron Andersson är den första rullstolsburne person som försöker sig på det.

– Ingen har gjort det innan, och det kanske det finns en anledning till, säger han.

Liksom tidigare kommer han att samla in pengar till Barncancerfonden. Den här gången med en betydligt högre målsättning än tidigare.

– Barncancer är den vanligaste dödsorsaken för barn mellan ett till fjorton år, vi behöver få in pengar till forskningen för att få slut på det här, säger Aron Andersson.

Förra året samlade han in cirka 2,7 miljoner kronor. Den här gången är målet att mer än dubbla det.

Eftersom sträckan som han ska skida är 640 kilometer är tanken att samla in 6,4 miljoner kronor, det vill säga tio kronor per meter. Får han inte ihop pengarna, så får han inte genomföra expeditionen.

– Jag vill göra det här tillsammans med svenska folket, det kommer att fungera som två pluppar, en insamlingsplupp och så jag. Insamlingspluppen måste alltid befinna sig före mig, säger han.

Tanken på att skida till Sydpolen föddes när han lyckades bestiga Kebnekaise.

– Som barn trodde jag aldrig att jag skulle kunna göra det jag gör idag, den tanken väcktes när jag besteg Kebnekaise. Jag insåg att jag också kan göra äventyr, jag kan också pusha mig själv. Nu vill jag inspirera andra till att också följa sina drömmar, säger Aron Andersson.

För att förbereda sig inför de svåra förhållandena som kommer att råda på expeditionen, med en temperatur på runt minus 30 grader, har han tränat överlevnad med försvaret i Arvidsjaur. Den huvudsakliga utmaningen, utöver att få kroppen att hålla ihop under den fysiska ansträngningen av att staka sig fram i 64 mil, blir att hålla värmen i benen. För att komma runt det problemet har Aron Andersson låtit konstruera en form av kuvös där han ska ha benen medan han åker skidor.

Ett annat problem blir att få i sig tillräckligt med näring. För att kunna genomföra expeditionen måste han först gå upp tio kilo i rent fett.

– Det blir mycket cola, chips och glass, jag har bra förbränning så jag måste äta väldigt mycket, säger han

Preliminärt startdatum för expeditionen är den 24 november. Tanken är att det ska ta 30 dagar att ta sig till Sydpolen. Därmed blir det cirka två mils skidåkning per dag.