Lammet bakom galler – stångade polisen

Stationsbefälet Lars Alvarsjö tillsammans med lammet i Flemingsberg.
Stationsbefälet Lars Alvarsjö tillsammans med lammet i Flemingsberg.
Lammet i Flemingsberg
Stationsbefälet Lars Alvarsjö tillsammans med lammet i Flemingsberg.
Lammet taget av polisen i Tumba.
Lammet infångat.
Jakten är över.
Efter en dramatisk slutkläm där polisens huvudskyddsombud i Botkyrka blev stångad i skrevet är lammet nu tillbaka hos ägaren.
– Det var en rejäl smäll, säger huvudskyddsombudet Lasse.

Lammet, som fått namnet ”det svarta fåret” under jakten, har varit löst i Tumba sedan mitten på förra veckan. Engagemanget bland Botkyrkaborna som bidragit med observationer om var det svarta lammet senast observerats har varit stort. Trots det blev det ingen lätt match för Botkyrkapolisen. En Botkyrkapolis som brukar twittra uttryckte den samlade poliskårens frustration här:

Men på torsdagen gick polisen ut med att nyheten om att de nu fått fatt på djuret. På onsdagskvällen fick polisen tips om att djuret fanns instängt innanför ett staket vid ett äldreboende på Däldvägen i Tumba. Det var också då som lammet fångades in berättar polisen huvudskyddsombud som nu fått en ny anledning att se över polisens skyddsutrustning.

Polisens huvudskyddsombud Lasse i samband med en annan intervju.

– Vi var väl en två tre patruller som åkte dit. Vi höll på med en insats mot mopeder och crossar och befann oss i närheten. Men det var inte lätt att fånga trots att det fanns innanför staket. Det sprang flera varv runt huset, säger huvudskyddsombudet Lasse som har hälsan i behåll trots träffen som lammet fick in.

Lasse blev träffad i skrevet men tror att det var oavsiktligt från lammets sida. Lammet gjorde en tvär sväng under jakten efter att ha kommit utrusande från ett parti med granar.

– Jag hörde hur det prasslade och de ropade ”nu kommer den”. Den kom i full karriär och fick in en rejäl pärla, säger Lasse.

Efter infångandet på Däldvägen fördes lammet till polisstationen i Flemingsberg.

– Man kan väl säga att lammet fick ”tillbringa natten i arresten”, säger Lars Alvarsjö som är stationsbefäl på polisen Stockholm Syd.

Med hjälp av id-märkning i örat kunde polisen få fatt på lammets ägare under torsdagen.

– Det är nu återbördat till ägaren. Det var någon gård i Tumbatrakten som ägde fåret, säger Lars Alvarsjö.