ANNONS

Arriva: ”Det finns ingen systematik i felen”

Tomas Hedenius säger att Arriva gjort en del misstag, men förnekar att det skulle finnas något systematiskt i felen.
Tomas Hedenius säger att Arriva gjort en del misstag, men förnekar att det skulle finnas något systematiskt i felen.
bussar
Efter Mitt i:s avslöjande har Arriva gjort en egen utredning.

Enligt företaget själva stämmer inte den bild som många anställda berättat om.

– Vi är ett stabilt företag med högt i tak, som respekterar kollektivavtal och som sköter våra bussar, säger Arrivas kommunikationschef Tomas Hedenius.
ANNONS

För två veckor sedan kunde Mitt i avslöja att Arriva brutit mot kollektivavtalen när de schemalagde förare med allmän visstidsanställning. Vi har fått tillgång till scheman för 20 förare. 17 av dessa hade jobbat för långa pass, eller hade för lite vila mellan passen. Flera förare vittnade om att de kände sig pressade att acceptera de tider som erbjöds, annars var de rädda att bli av med jobben.

Nu säger Arriva att man gjort en egen utredning, och de dementerar kraftigt att de systematiskt skulle bryta mot kollektivavtal.

– Vi har gått igenom samtliga scheman ett år tillbaka, och det vi kan se är att vi följer kollektivavtalen. Det är klart att det kan förekomma misstag, människor är människor, men det finns ingen systematik bakom det. Vi är ett företag som respekterar kollektivavtalen, säger företagets kommunikationschef Tomas Hedenius.

En förare som vi har schema för hade en ramtid på över 17 timmar på sitt pass, var det att följa kollektivavtalet?

– Nej, det var ett misstag. Som sagt, det kan förekomma enstaka misstag bland alla tusentals scheman, men det är inget systematiskt.

Varför hör så många förare av sig till oss och säger att de inte vågar ifrågasätta er som arbetsgivare av rädsla för att bli av med sina jobb?

– Ja, det är en bra fråga. Vårt budskap är att vi är ett företag med högt i tak, alla medarbetare är välkomna att höra av sig till sina närmsta chefer om de är bekymrade. Vi välkomnar de som lyfter eventuella svagheter, de behöver inte frukta repressalier. Jag tror att de flesta av våra medarbetare känner det stödet, men jag är den första att beklaga om det finns de som inte gör det.

Mitt i kunde även avslöja att en biträdande driftschef mejlat anställda och uppmanat dem att skicka ut trasiga bussar i trafik om det krävdes för att täcka behovet. Samma chef uppmanade även anställda att inte tala med facket om de upplevde problem.

Enligt Arriva har man pratat med chefen och nu lagt det bakom sig.

ANNONS

– Vi har pratat med personen, vederbörande känner inte igen att hen skulle ha skickat några sådana mejl. Men det viktigaste är var personen står just nu. Jag känner mig trygg med att cheferna i alla våra depåer står bakom att det är högt i tak på Arriva, att vi respekterar kollektivavtal och att vi sköter våra bussar. Jag känner mig trygg med alla våra chefer och står bakom dem till 100 procent, säger Tomas Hedenius.

Flera förare som Mitt i pratat med vittnar om att det är vanligt att trasiga bussar skickas ut i trafik om det inte finns tillräckligt många hela bussar att tillgå, men det stämmer inte enligt Arriva.

– Vi känner inte igen bilden av att vi skulle köra med trasiga bussar. Vi har tvärtom hög kvalitet på våra bussar, 98 procent av dem klarar första besiktningen. Vi skickar absolut inte ut bussar som inte uppfyller säkerhetskraven i trafik. Det kan så klart uppstå småfel under färd, då klagar våra resenärer, till föraren eller till SL, och då får vi veta det. Men det är inte vanligt, vi har generellt sett väldigt nöjda kunder, säger Tomas Hedenius.

Läs mer:

Så utnyttjar Arriva sina förare:

http://mitti.se/sa-utnyttjar-arriva-sina-bussforare/?tag=taby

Arriva skickar ut trasiga bussar i trafik:

http://mitti.se/arriva-skickar-ut-trasiga-bussar-i-trafik-2/?tag=taby

”Modernt slaveri”. Facket rasar mot Arriva efter Mitt i:s avslöjande:

http://mitti.se/facket-en-skamfor-branschen/?tag=taby

”Vi följer avtal och regler”. Arriva svarar:

http://mitti.se/arriva-svarar-vi-foljer-avtal-och-regler/?tag=taby

SL lovar att utreda Arriva:

http://mitti.se/efter-mitt-is-granskning-nu-ska-sl-utreda-arriva/?tag=taby