15 års fängelse för mordförsök

Ett automatvapen hittades dagen efter i en trädgård.
Ett automatvapen hittades dagen efter i en trädgård.
Två män åtalades, 23 och 35 år, åtalades för skottdramat i somras som började i Östberga och slutade på sockenvägen i Enskede.
I dag meddelades domenvid Södertörns tingsrätt.
35-åringen döms för mordförsök och grovt vapenbrott till 15 år och 6 månaders fängelse.

Det var den 2 juli som den dramatiska händelsen ägde rum. En man och en kvinna satt i en bil när de mötte gärningsmännen vid Östbergavägen. Gärningsmännen sköt mot dem med automatvapen. Från korsningen Ersta gårdsväg/Östbergavägen hittades 21 tomhylsor.

Det blev en dramatisk biljakt som slutade på Sockenvägen i höjd med Stralsundsgatan där den jagade bilen prejades av vägen och åkte in med bakdelen av bilen i en buske. Gärningsmännen fortsatte då att skjuta rakt in i bilen med både automatvapen och pistol.

Kvinnan lyckades ta sig ur bilen och gömma sig i en intilliggande trädgård. Hon hade träffats av ett skott i höger arm.

Mannen träffades av sex skott. Enligt rättsintyget fanns det tre skotthål på den vänstra överarmen, ett skotthål på den vänstra delen av bröstkorgen, ett skotthål i det vänstra låret och ett på det högra. Skottet på det vänstra låret trasade sönder den ytliga lårbensartären, lårvenen och en nerv och skottskadan var livshotande.

– De sköt vilt omkring sig. Det är ett fullkomligt hänsynslöst beteende. Det är en vacker sommarkväll och folk är utomhus. Det är ren tur att ingen annan skadades, har utredare Daniel Löfgren tidigare sagt till Mitt i.

Läs om den dramatiska kvällen i villaområdet och hur Enskedeborna räddade livet på den skottskadade. 

På platsen där bilen fastnade hittades totalt 12 tomhylsor och en deformerad kula. Två automatvapen hittades dagen därpå av allmänheten. Ett låg slängt i en villaträdgård alldeles i närheten.

Två män, 23 och 35 år, greps senare misstänkta för dådet. I bilen när de grips finns en pistol och narkotika. Vid en husrannsakan hittas bland annat 18 kilo marijuana och 2 kilo amfetamin.

Konflikt mellan två kriminella gäng

Åklagaren åtalade männen för försök till mord, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och penningtvätt. Han har också tecknat en motivbild till händelsen.

Sedan 2013 har det pågått en konflikt mellan två kriminella nätverk, ett från Östberga och ett från Bredäng. Det har varit flera skjutningar och mord sedan dess. Båda nätverken har en tydlig struktur som sträcker sig från ledare i toppen ner till springpojkar längst ner. Nätverken har sin huvudinkomst från brottslig verksamhet, framförallt narkotikahandel. Den skjutne mannen har en ledande roll i Östberganätverket, enligt åklagaren.

De tilltalade nekade till brott. 35-åringen har uppgett att han var ombedd att medla i en konflikt och att det var en annan person i bilen som sköt. 23-åringen har helt förnekat att han befann sig i bilen. Tingsrätten anser inte att åklagaren lyckats bevisa bortom rimligt tvivel att 23-åringen ingår i Bredängsnätverket eller att han är en av gärningsmännen. Han frias från åtalet om försök till mord, men döms för ett tidigare fall av grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott till fängelse i 1 år och 2 månader.

Däremot fastslår man att 35-åringen är gärningsman. En tröja med hans DNA och tändsatspartiklar hittades en bit från brottsplatsen och han har dessutom fångats av en övervakningskamera när han kom springande mot Enskede gårds tunnelbanestation, strax efter skjutningen.

Tingsrätten anser att både mannen och kvinnan utsattes för försök till mord. Om mannen inte fått omedelbar hjälp hade han avlidit. Tingsrätten anser även att gärningsmannens uppsåt var uppenbart. Kvinnans skador var inte livshotande, men tingsrätten anser ända att det ska bedömas som försök till mord eftersom bilen besköts med ett stort antal skott.

På fredagen meddelades domen vid Södertörns tingsrätt. 35-åringen döms för mordförsök och grovt vapenbrott till 15 år och 6 månaders fängelse.