Årskrönika: Nya vapenlagen väcker hoppet

Ljus brinner efter att en ung man mist livet i Norsborg i slutet av oktober.
Ljus brinner efter att en ung man mist livet i Norsborg i slutet av oktober.
Mitt i blickar tillbaka på 2017 med en förhoppning inför det kommande året.

År 2017 pös luften ur de storslagna planerna för Hågelbyparken. Den natursköna 100-åringen kommer dock att fortsätta vara ett utflyktsmål för både Botkyrkabor och Salemsbor.

Bostadsbristen är skriande.  I november mötte jag familjen Maagbi som bor fyra personer i ett rum i Alby. I Botkyrka har det länge funnits planer för många bostäder. Men i år tryckte även Salem på gasen. Kommunen satsar bland annat på att göra en liten Kiruna. Någon flytt av hus är det inte tal om. Men centrumägarna ska bygga ett nytt Salems centrum en bit från det gamla. Flytten innebär även fler bostäder än tidigare tänkt.

Efter ett år med flera mord är min förhoppning att den nya vapenlagen som träder i kraft 1 januari 2018 ska dämpa våldet. Den som döms för grovt vapenbrott ska med den nya lagen få fängelse i lägst två år eller högst fem år. Med tanke på att minimistraffet höjs från ett till två år får polisen också ökade möjligheter till hemlig avlyssning när misstankar finns.

Mycket pekar också på att bostadsmarknaden förändras. De senaste veckorna har många valt att sänka priset när de ska sälja bostad. Och i Rönninge väljer Småa att bygga fler men mindre bostäder istället för som tidigare tänkt större men färre bostäder.