300-årsminnet av rysshärjningarna hedrades i Vaxholm

Karoliner på Kastellet
Besökare fick se karoliner i tidstypiska munderingar.
Missade du invasionen av 1700-talsklädda män och kvinnor i Vaxholm och Stockholm i helgen? Så här såg det ut när föreningar för levande historia sammanstrålade till minne av rysshärjningarna i skärgården för 300 år sedan.

– Det här var extremt stort, det största vi gjort. Det har varit med föreningar både från Sverige, Ryssland, Norge, Finland, Estland och Lettland, säger Tomas Lindell, ordförande för föreningen Svenska Lifcompagniet och projektledare för helgens uppvisningar.

– Det har varit stressigt!

Ryssar på Kastellet

Ryssarna intog aldrig Kastellet – men 300 år senare blev de inbjudna i stället. Foto: Lars Wagnert

Redan i fredags visade han och en del av deltagarna upp sig i tidstypiska uniformer på Vaxholms kastell, inbjudna av museet. Där fick intresserade besökare bland annat kika på hur man laddar en musköt från 1700-talet.

Man passade även på att besöka Wira bruk i Österåker och i lördags hölls en marsch genom Stockholm.

Salut på 300-årsdagen

I går, söndag (11/8), var det dags för uppvisningsstrider vid Baggenstäket i Nacka där ryssarnas framstöt mot Stockholm stoppades för 300 år sedan. I morgon, på själva årsdagen, blir det en salut på det lilla slagfältet.

– Allt måste ju bli av när det nu är 300-år sedan. Det kommer ju inte igen. Men sedan får jag nog lägga in mig på vilohem, säger Tomas Lindell.

Karoliner på Kastellet

Ryssar och svenskar på Kastellets borggård. Foto: Lars Wagnert

Svenska Lifcompagniet består av ett 40-tal medlemmar som köper, eller som Tomas, syr sina kläder själva. En fullständig mundering komplett med rock, värja och musköt kan gå loss på uppemot 30 000.

Vem vann då?

– Jaa… När vi är i Sverige brukar vi vinna, men när vi är i Ryssland brukar de få vinna – så publiken får sitt.